Тигърът Мърдок от Столичния зоопарк е излязъл от клетката си малко преди обед днес, съобщиха от пресцентъра на Столична общината.

Тигърът незабавно е бил изолиран в залата с хищниците и в последствие беше упоен и върнат в клетката си. Преди това посетителите са били помолени да напуснат зоопарка.

По-разкази на очевидци животното бутнало вратичката си и излязло. Озовало се сред 20-тина посетители, дори изръмжало на някои от тях.

Майка с две малки деца е прекарала около 15 минути в компанията на избягалия тигър. "Обадих се за помощ на 112, а оттам ми казаха: "Вие се шегувате", разказа Емилия Николова.

Прибирането е приключило благополучно, с изключение на одраскване на един от служителите. Според специалисти животното вече е спокойно и не представлява опасност за гражданите.

Полиция, ветеринари, директорът на зоопарка Иван Иванов и кметът на София Йорданка Фандъкова бяха на място. От управата на зоопарка увериха, че ще търсят хуманно отношение към животното.

Причината за инцидента се уточнява, тъй като в зоологическата градина има и строители. Най-вероятно тигърът е излязал от клетката си по невнимание от страна на служител на зоопарка.

По-късно стана ясно, че гледачът, който отговарял за храненето на хищниците, забравил да включи двойното заключване на клетката на тигъра. Очаква се да има наказание на този служител, но до уволнение няма да се стигне.

"Проявена е изключително голяма небрежност при ситуацията с тигъра Мърдок", каза кметът на столична община. "Предполагам, че стресът на хората, които са били на около е твърде голям, но всички са реагирали много спокойно. След като бяхме сигурни, че за хората няма риск, бяха предприети всички действия и животното да не пострада", обясни тя.

"Наложи се няколко пъти да се поставя упойка, но в края на краищата благодарение на професионализма на много хора в момента животното спи. Увериха ни, че няма никаква опасност за него", подчерта Фандъкова.

Тя увери, че започват анализи и проверки, но за нея първоначалната информация и реакцията е била добра. "За да се случи това нещо очевидно, че системите не са функционирали така както трябва", обясни Йорданка Фандъкова.

"Възложила съм да се изработи цялостна концепция за сигурност, за да няма никакъв риск някой служител да се разсее и да с случи това, което е изключително тежко", каза още кметът на столична община.

Амурският тигър Мърдок е роден на 4 март 2002 г.

В началото на август от зоологическата градина в Ловеч избяга ягуарът Алонсо, след като служител в парка оставил отключена клетката на животното. Тогава Алонсо беше застрелян, а служителят наказан с последно предупреждение за дисциплинарно уволнение.