Пътят за Гърция беше временно затворен заради нов пожар в Кресненското дефиле, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Предполага се, че пламъците са тръгнали от незагасен фас.

На мястото са изпратени огнеборци.

Движението беше пуснато преди обед, но с предупреждение към шофьорите да карат внимателно, тъй като пътят е задимен.

Междувременно, западният фронт на пожара край Стара Кресна пламна наново тази сутрин, предаде БГНЕС. Димът се вижда на международния път Е79, а пламъците са близо до жп линията.

Видео: Аз, репортерът

Кривият тунел в дефилето е без електрозахранване заради пожара, от пътната агенция съобщават и за задимяване на пътя.

Снимка: БГНЕС

На разклоните за селата Брежани и Ощава дежурят жандармеристи. Евакуираните хора са по домовете си, но се следи кой влиза и излиза от селата.

Спряно е електрозахранването заради опасения от избухването на нови пожари.

Снимка: БГНЕС

Директорът на горското предприятие инж. Дамян Дамянов обясни пред „Фокус”, че в момента стотици хора и и два вертолета се борят на два фронта с пожара – в посока село Влахи (където районът е трудно достъпен и се гаси на ръка), а другият е основно посока Симитли под мястото, от където първоначално е тръгнал пожара – село Мечкул. Именно там пламъците днес тръгнаха с нова сила.

Шефът на пожарната Николай Николов допълни, че се чакат и доброволци от по-далечни общини.

Булдозери правят просеки в гората, за да осигурят достъп на противопожарните автомобили.

„При липса на вятър и създадената организация, нещата вече са доста по-добри от предходните дни”, коментира той и допълни, че няма опасност за населените места и за хората.

Засегнатата площ вече е почти 10 000 декара, като от тях 7000-7500 декара са смесени гори - иглолистни и широколистни, пише БТА.

Подготвена ли е държавата за реакция при мащабни горски пожари?