Две деца са изчезнали във водите на река Янтра във Велико Търново, съобщи кореспондентът на bTV Мариана Трифонова.

Става въпрос за две момчета на по 14 години. Те са от дома за деца, лишени от родителска грижа „Пеньо и Мария Велкови“.

Снимка: Мариана Трифонова

По обяд три деца са излезли от дома, като са посочили, че ще бъдат в района на двора. Вместо там обаче, решили да се разхладят в Янтра.

Снимка: Мариана Трифонова

Те стигнали до реката по пътека край паметника на Асеневци и две от тях влезли във водата. Третото останало на брега и видяло как единият му приятел потъва, а другият бива понесен от течението. Тичайки и плачейки панически, детето е потърсило помощ в съседно заведение. Там е помолило персонала да звънне на 112.

Децата все още се издирват. Водолази претърсват района. На крак са всички ангажирани институции.

Издирването продължава, но вероятно ще бъде преустановено в тъмната част на денонощието. Ако децата не бъдат открити, утре се очаква подкрепление от водолази от военните части във Варна или Белене, каза зам.-председателят на НС Иван Иванов, който е разговарял с военния министър Николай Ненчев.

„На този етап нищо не можем да кажем още“, коментира директор на дома Ганка Григорова.

Децата са се подписали в тетрадката, че излизат на двора, т.е. разрешено им е да излязат на двора, но от там насетне (...) оградите не са толкова високи, щото ние не сме затвор. Предполагам, че съвсем по хлапешки и тийнейджърски, още на обяд са се организирали да се разхладят в тия 40-градусови температури“, обясни Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности“ в Община Велико Търново.

Снимка: Мариана Трифонова

С момчето, което е сигнализирало за случая вече работи психолог.