Аз лично очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо. Впрочем това е един естествен резултат от новите текстове в Конституцията, които всеки път ще възпроизвеждат нови и нови кризи. Решението на Главчев е изненадващо, дължи отговори на всички нас.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по повод предложението за смяна на служебния министър на външните работи Стефан Димитров с Даниел Митов.

„Служебните кабинети на Румен Радев връщаха стабилността. Оттук нататък Главчев е изпратен пред една много голяма отговорност, защото съмненията започват. Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, а партиен, подозренията ще стават все по-големи“, каза още Йотова.

Тя потвърди, че познава Стефан Димитров като един от най-добрите български дипломати.

Снимка: МВнР

„Той е бил на работа и в Германия, сега е в Черна гора, много инициативен, с много добри позиции. Не зная какво точно се е пречупило във виждането на господин Главчев по този въпрос и защо той си го е променил за ден и половина. Нямам отговор на този въпрос, затова казвам, че той дължи тези отговори на всички нас“, допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова допълни, че президентът Румен Радев ще решава дали да утвърди предложената рокада:

Все още не знаем дали президентът Румен Радев ще утвърди предложението на Димитър Главчев. Ако го одобри, то вероятно с указ Радев трябва да освободи досегашния министър и да назначи новия.

В отговор на въпрос дали случващото се може да се отрази на честността на вота, Йотова каза, че се надява да не се стигне до ситуация, в която в най-новата ни история след 1989 година да има непризнаване на изборни резултати.