„Идеално, перфектно се чувствам“ – това каза президентският съветник по отбраната Илия Милушев на влизане във военната прокуратура, след като вчера беше арестуван.

По думите на адвоката му Атанаска Каракашева се очаква днес съветникът да бъде привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство за разгласяване на държавна тайна. Тя обясни, че в искането за отнемане на допуска до класифицирана информация било записано, че това става заради дейност против националната сигурност и ненадежност, заради факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване на лицето.

Съпругата му Жени Милушева обясни, че преди няколко дни в дома им е имало обиск. Тя смята, че това било "съшита с бели конци история", а целта била да се дискредитира президентът.

Заедно със съветника е задържан и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”, и в тях се съдържа държавна тайна. Милушев обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента.

Според прокуратурата това е наложило извършването на претърсвания и в сградата на президентската администрация. В хода им спецпрокурори влязоха и в кабинета на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов, който междувременно беше и арестуван. Той беше обвинен за сговаряне с бизнесмена Пламен Бобоков за престъпление по служба, като му е предоставил информация от БТА и така е уронил доверието на гражданите в президентската институция. Не е ясно за каква информация на националната медия става дума.

Действията на разследващите предизвикаха гневна реакция както на държавния глава Румен Радев, така и на граждани и политически партии, които видяха връзка между случилото се и по-ранното изказване на държавния глава по темата с НСО и охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски.