1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Сметките на „Булгаргаз” може да бъдат запорирани заради дълг към британски инвеститор

БГ Бизнес

Дружеството твърди, че става дума за спор между местни търговци, който трябва да се реши в съда

Международният инвестиционен фонд Worldview е поискал запор на сметките на „Булгаргаз” заради неплащане на задължения, предаде БГНЕС, като цитира публикация в „Туитър” на фонда.

Той е основен кредитор на най-големия британски инвеститор у нас – „Петрокелтик”, който държи концесията за добив на природен газ в черноморските блокове „Галата”, „Калиакра” и „Каварна”.

От „Булгаргаз” обясниха, че през ноември м.г. са получили запорно съобщение от частен съдебен изпълнител, с което е било забранено на държавната компания да плаща на британския инвеститор по договора му за покупко-продажба на природен газ. От „Петрокелтик” са отправили молба към „Булгаргаз” да държат парите в своя сметка до вдигане на запора. От началото на ноември и доставките на природен газ са били преустановени.

Нотариалната покана от Worldview е дошла на 5 януари, като с нея е било поискано да им бъде платено това, което „Булгаргаз” дължи на „Петрокелтик”. Дружеството обаче не е било информирано за отпадане на основанието за запора.

„Позицията на „Булгаргаз“ ЕАД е, че се касае за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд, съгласно действащото в страната законодателство. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната“, пишат от газовата компания.

БГНЕС припомня в материала си, че изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов като служебен министър е глобил "Петрокелтик" за нарушения на концесията, като след завръщането на Теменужка Петкова в енергийното министерство санкцията е била отменена и усвоените банкови гаранции са били върнати. От "Булгаргаз" специално подчертаха, че казусът не е минавал през съда.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии