1 USD
1.80228 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,584.9

Нов дълг за един милиард лева заложен в актуализацията на бюджета

Финанси

Бюджетният дефицит - или недостигът на пари в държавната хазна ще се увеличи с почти 440 милиона лева

Бюджетният дефицит - или недостигът на пари в държавната хазна ще се увеличи с почти 440 милиона лева. Това заложи Министерството на финансите в публикувания днес законопроект за актуализация на държавния бюджет за текущата година. Така дефицитът ще достигне 2 на сто от очаквания Брутен вътрешен продукт (БВП).

За финансиране на новия дефицит министерството предлага да се увеличи таванът на новоемитирания държавен дълг през тази година с още един милиард лева - от 2 на 3 милиарда лева, но без държавният дълг да надхвърли тотала от 14.6 млрд. лв.

Актуализацията предвижда погасяване на над 160 милиона лева просрочени плащания към бизнеса чрез силовите министерства на отбраната и вътрешните работи и правосъдното министерство. Още 40 милиона лева ще струва изпълнението на социални плащания към най уязвимите социални групи.

Министерството с актуализацията ще изпълни и исканията на работодатели да увеличи с още 40 милиона лева квотата за ваучери за храна, които много компании предлагат в политиката си за социална ангажираност към работниците.

Като опция министерството посочва възможност да се финансира не с вътрешни заеми от банковата ни система. Вместо обичайните продажби на държавни ценни книжа на големите банки у нас кабинетът са запазва опция да продаде нова емисия облигации на международния финансов пазар по подобие на политиката на предишните финансови министри Милен Велчев и Симеон Дянков.

Източник от министерството на финансите, изрично пожелал анонимност, коментира, че „нова емисия чужди облигация би имала смисъл и засега е посочена по-скоро като застраховка, ако българската банкова система реши да накаже правителството с мотив вътрешната политическата нестабилност и да поискат по-висока доходност, отколкото би ни поискал международният пазар". Министерството анализира и до колко ново извънредно финансиране с още половин милиард лева ДЦК на банките ни следващите няколко месеца няма да намали охотата на вътрешната банкова система да увеличи да кредитира българския бизнес и икономиката ни с изгодни като лихвени нива и условия кредити.

Министерството на финансите в проекта за актуализация заложи още по-голям буфер от бъдещо неизпълнение на приходите от данъци и такси. Сега буферът е само 50 милиона, а според законопроекта ще бъде увеличен до почти четвърт милиард лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии