Съветникът на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев е бил задържан във връзка с разследване за разгласяване на държавна тайна, съобщиха от Военно-окръжната прокуратура.

Освен него е задържан и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Две други лица са под домашен арест, като за тях (за разлика от Милушев и бившия разузнавач – б.р.) е посочено, че са привлечени в качеството на обвиняеми.

Първоначално Милушев е бил свидетел, но след извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”.

Според агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Милушев е обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на администрацията на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на „Дондуков“ 2 по-рано днес, обясняват от прокуратурата.

Междувременно от ДАНС обявиха, че Милушев е лишен от достъп до документи с ниво „Строго секретно“, а на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов е връчен отказ за достъп до класифицирана информация.

Узунов по-рано днес беше задържан във връзка с разследване на търговия с влияние.