Христо Бисеров ще се сдобие с две обвинения в петък, обяви главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). По думите му едното вероятно ще касае невярно деклариране пред Сметната палата, а другото ще е за пране на пари.

"Ако към момента на подаване на сигнала, Христо Бисеров имаше имунитет, аз щях да го поискам. Ако няма, както е в случая, направо ще се пристъпи към обвинение”, обясни главният прокурор.

„Задвижен е целият механизъм по международна правна помощ, направен е максимумът за получаване на данни, чрез съответните власти на две европейски държави за банкови преводи и банковите транзакции”, обясни той.

Според него информацията, която е предоставена на ДАНС от чужда служба, не е най-пълната: „Можем да говорим за период, за време на откриване на сметките, най-вероятно данните са, че сметката не е открита към момента на ставане известно на всички тези данни, а след получаване на данните от чуждите власти. Ние искаме времето на откриване на сметката, всички постъпления, източниците на постъпленията и всичко, което е излязло от тази сметката, тоест преводите. Известен ни е само един превод, този към друга държава”.

Макар и в своята непълнота, документите били абсолютно достатъчни, за да се проведе разследване и да се съберат данни, смята Цацаров.

„Прокуратурата е получила сигнала, в момента, в който той е обявен. Интересува ме дали някой не е задържал сигнала, но това, което ме интересува на първо място, са действията по това досъдебно производство. Какво е правено в ДАНС или в бившето ГДБОП също ме интересува. Разпредена е проверка от г-н Писанчев и след това ще се прецени дали има данни за укриване на информация”, каза Цацаров.

Той обяви още, че се проверява дали Цветан Цветанов е имал информация за сигнала срещу Христо Бисеров: "Лицето направи изявление, от което стана ясно, че на него, далеч преди официалното съобщение, някои неща са му ясни. Щом твърди, че са му ясни, трябва да се види откъде и кога. Нека приключи проверката в ДАНС, за да видим кога са постъпвали сигнали, а след това ще поставим въпросите какво е станало с тези сигнали и кой е имал достъп до тях”.

Изпарилият се безследно до момента бивш политик ще бъде разпитан веднага след повдигането на обвинение.