„Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата държава. Изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално", заяви министърът на транспорта Христо Алексиев, който ръководи създадения Кризисен щаб в енергетиката.

По думите му е важно стабилизирането на "Булгаргаз".

"Каквито и доставки да искаме да осигурим, те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени. За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива", допълни Христо Алексиев.

Той допълни, че на днешното заседание на щаба са присъствали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и припомни, че компенсации за газа в момента са невъзможни, тъй като няма действащо Народно събрание. 

Енергийният министър Росен Христов заяви, че за интерконектора от Гърция е договорено да се пусне на 1 октомври.

Христов припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с втечнен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от нуждите за октомври. Ноември и декември месец не са обезпечени.

"Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената. "Булгаргаз" не беше способно да се разплаща за доставките на газ, дори ако намерим такива. Интерконекторът беше оставен без надзор. Никакъв контрол не е осъществяван, пълен хаос с ръководство, което не съдействаше за решаване на проблема. Компенсации за газ и ток са предвидени в бюджета, но без да бъдат осигурени средства. Първите две-три седмици работихме, за да разрешим тези проблеми. Количествата газ са осигурени за септември. Оттук нататък спираме да гоним топката и започваме да оптимизираме. Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври", заяви още енергийният министър Росен Христов.

По думите му започват и преговори с Азербайджан за допълнителни количества газ оттам.

"В следващите 2 седмици се надявам да постигнем успехи", каза той и добави, че има индикации от турски компании за интерес да доставят газ.

"Започваме преговори и с тях", обяви Христов.