Ресторантьори и собственици на нощни заведения с предупреждение към властите - ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на сектора, заведенията може да отворят в един и същи ден, въпреки забраните.

От асоциацията на заведенията публикуваха своеобразна анкета във Фейсбук до своите членове, чрез която да координират бъдещите си действия. 

Възможностите - организиране на национален протест, обявяване на гражданско неподчинение и отваряне на заведенията. Посочен е и вариант - да останат затворени, но да си получат всички компенсации до края на януари.

„Ако не се разберем, ние сме длъжни да отворим, за да спасим бизнеса и служителите. ... Ако трябва ще си платим глобите. Има адвокатски дружества, които ще представляват и собствениците и клиентите на заведенията безплатно“, обясни Ричард Алибегов.

Държавата ясно трябва да каже кога и при какви условия ще се отворят отново забранените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от мерките, посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

"Крайно време е да чуем от здравните власти защо затварят едни бизнеси, а други - не, страхува ли се COVID-19 от вечерен час, кога и при какви условия ще бъдат разхлабени мерките и интересуват ли се управляващите, че цели сектори на икономиката са на път да бъдат заличени", посочва от организацията.

От БХРА съобщават, че 30 на сто от хотелите и ресторантите не възнамеряват да отворят. Според тях това означава хиляди хора на борсата, липса на препитание за цели семейства и региони. „И резултатите вече са факт. 16 000 души са останали без работа по данни на НОИ само през първата седмица на януари, което е рекорд", изтъкват от организацията.

От БХРА настояват за незабавно изплащане на забавените помощи за летните месеци на 2020 г., плащане веднага на сегашните компенсации, ясен план за разхлабване на мерките и незабавно отваряне на всички заведения, държавна подкрепа за достъп до евтини кредити и разсрочване на съществуващите.

Според здравния министър приоритетите са образование, здравеопазване и спорт. По думите на Костадин Ангелов ресторантите и хотелите са много важен бранш, но "не са приоритет в момента".

Аз по принцип съм "за" отпускане на марките, но най-важно е живота и здрпавето на хората. 5,22 Във всички случаи здравните власти са тези които взимат окончателното решение, заяви министърът на туризма Мариана Николова.