Усилията на служителите от „Пътна полиция“ в периода 23 – 30 декември основно ще са насочени към извеждане на трафика от столицата и големите градове на страната. Това каза комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция" на брифинг за предприетите мерки във връзка с предстоящите празници.

По думите му за празниците се очаква хиляди автомобили да напуснат столицата и големите градове.

„На 26 декември, на 2 и 3 януари на входовете на София и големите градове също ще има полицейски екипи за подпомагане на трафика“, поясни той.

По думите му в периода 23 – 30 декември, 26 декември и 2 и 3 януари основно усилията ще са насочени към регулиране и подпомагане на трафика, не толкова към контрол.

„През останалите дни, през които хората си позволяват да празнуват, да пият и след това да се качват на автомобилите, трябва да знаят, че ще има силени проверки в курортните комплекси, в близост до питейните заведения“, подчерта Рановски. Проверките ще са за употреба на алкохол и наркотични вещества, както и контрол на скоростта.

Той поясни, че съвместно с Агенция "Пътна инфраструктура" има създадена организация и издадена заповед за спиране на тежкотоварното движение над 12 тона на 25 декември.

Спирането ще е от 16 ч. до 20 ч. Организация е въведена и за последните празнични дни – 26 декември и 2 януари, като спирането на движението ще е от 14 ч. до 20 ч..

Към момента в страната има 7194 тежки пътно-транспортни произшествия със 684 загинали и 9067 ранени, съобщи комисар Рановски.

"В сравнение със същия период на миналата година произшествията са със 178 повече, загиналите са с двама по-малко, с 349 повече ранени има в сравнение със същия период за миналата година.

За периода на миналогодишните коледни и новогодишни празници - от 23 декември до 3 януари на територията на страната са станали 201 тежки произшествия със 16 загинали и 272-ма ранени. Има едно загинало дете , 41 са ранените деца само за коледните и новогодишни празници миналата година. Най-много са катастрофите в Пловдив, София и Варна".