Хаос в работата на ТЕЛК-овете. Закриването на специализираните комисии от този месец блокира системата, вместо да я успокои, каквито бяха очакванията. Хиляди пациенти са в безизходица.

Пореден скандал в здравеопазването. За довиждане здравният министър оставя хаос и в системата на ТЕЛК-овете - експертните лекарски комисии, които годишно освидетелстват стотици хиляди пациенти. Издават им този лист хартия - така нареченият ТЕЛК, в който пише каква е степента на увреждането им.

Този лист хартия за хората с увреждания е целият им живот - от него зависи пенсията им, социалните помощи и редица други неща. За презаверката му се чака с месеци, особено ако пациентът трябва да мине през специализиран ТЕЛК. Затова и реформата в тази система беше дълго чакана и натоварена с надежда, че ще намали проблемите. Да, ама не - фалстарт.

Животът на две семейства от години зависи основно от един лист хартия. От ТЕЛК-а на децата им - Ивон и Дани, с диагноза аутизъм. И двамата се явяват пред ТЕЛК на всеки три години.

„За тях това е травма. Чакаме пред ТЕЛК с децата с проблеми по час и половина, два”, казва Красимира Маринова, майка на Ивон.

За последно са пред комисия на 9 юли. Лекарите подписват и подпечатват експертното решение.
Оказва се обаче, че то не е валидно. Тъй като ден по-рано, по документи, комисията е закрита - реформата е започнала.

„От министерството д-р Кунева отговаря, че трябва да седим вкъщи и да чакаме в едномесечен срок министерството да ни изпрати писмо какво ще се случи с тези ТЕЛК-ове, ще ни ги признаят ли или не”, обяснява Вася Балавесова, баба на Дани.

Чакането често обрича семействата на мизерия, тъй като остават без доходи. Без валиден ТЕЛК няма инвалидна пенсия за децата, по-високи надбавки и заплата за социален асистент. В случая на Дани - и без почивка в санаториум, където се прави рехабилитация.

Освен неяснотата какво ще стане с ТЕЛК-овете, издадени от "мъртви" по документи комисии, не е ясно и как ще работят оставащите комисии. Според реформата, в тях трябва да се "влеят" допълнително специалисти, за да могат да се освидетелстват всички пациенти. Така част от болните няма да пътуват стотици километри в търсене на специализиран ТЕЛК.

За много области обаче, като Русе например, това изглежда невъзможно. „Пулмолог, който да отговаря на изискванията, които са към лекарите в ТЕЛК-а, на територията на нашата област няма”, посочва д-р Маргарита Николова, директор на РЗИ-Русе.

От здравното министерство обещаха, че ще разрешат на лекарите в ТЕЛК да имат право да работят и на друго място. И така ще намерят по-лесно желаещи за работа в комисиите. Но не изпълниха обещанието си. Не застанаха и пред екип на bTV. Вместо отговор на въпросите, в писмен вид bTV получи общи обяснения за реформата.

Сами може да се направи извод дали мълчанието на здравното министерство е адекватна и отговорна реакция. Родителите на децата с аутизъм планират в петък да се съберат на символичен протест пред сградата на ведомството и също да поискат обяснение.