Втори ден въпросът какво се случва с парите ни за втора пенсия предизвиква бурни дискусии, след като Министерството на финансите излезе с нови предложения за тях.

Каква е ситуацията и как може да се промени в бъдеще, разказва Нели Тодорова.

По закон сега родените след 1960 г. всеки месец дават 5% от заплатата си за втора пенсия. Парите отиват в лична партида.

Според сегашните правила партидата е лична, докато човек внася там пари и когато започне да взема пенсия. Ако не доживее да получа всичко, остатъкът от парите остава за наследниците му. Личната сметка не се губи дори и ако човек не доживее до пенсия.

Новите предложения променят правилата на играта.

Според тях в деня, в който човек навърши пенсионна възраст и бъде изчислено колко пенсия ще взема, личната му партида отива в сметка, която е обща за всички пенсионери. Т.е. за наследяване може да се говори само преди датата на пенсиониране – няма ли лична партида, няма и унаследяване.

Пенсионните дружества настояват финансовият министър да говори с тях, преди да прекроява системата.

„Пенсионната система не е играчка – засяга над 2 млн. българи. Така някой се събудил в 5:45 ч. и решил да направи нещо... От къде да сме сигурни че всичко това става в интерес на осигурените лица”, коментира Николай Марев, председател на пенсионна компания.

Според неговото обяснение сегашните правила дават достатъчно защита дори и ако човек живее 100 години, а заделеното му стига само докато навърша 80, тъй като пенсионното дружество е длъжно да продължи да плаща, докато човек е жив.

Вижте още във видеото: