Гергьовден е - честваме паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните светци у нас, както от християни, така и от мюсюлмани.

Празникът се чества като Ден на храбростта и на българската армия. По този повод в 9 тази сутрин пред паметника на Незнайния воин в София ще има празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини, в присъствието на патриарх Неофит.

След поднасяне на цветя в памет на загиналите български войни, в 10 ч започва традиционния военен парад на столичния площад „Княз Александър I". В 12 часа ще има тържествена смяна на караула пред президентството.

В навечерието на армейския празник президентът и върховен главнокомандващ, връчи нови пагони и на 22-ма генерали. Смениха началника на отбраната, чийто мандат изтича през юни. На поста генерал Симеон Симеонов ще бъде наследен за първи път от флотски офицер. Eдновременно се сменят и командирите на трите вида въоръжени сили. Така цяла генерация висши офицери преминава в резерва.

По данни на Националния статистически институт най-популярно сред родените през миналата година деца, е било именно името Георги, с което са кръстени 1118 бебета. 173 хиляди са българите, които се наричат Георги и в това отношение името на храбрия светец-покровител на войската оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение дори считаното за най-популярно родно име Иван.