Държавата напълно да покрие разликата в цената на тока за купуващите от свободния пазар общини, болници, културни институции, детски градини, училища и ясли, обществен транспорт, религиозни храмове и други организации от обществения сектор поискаха от ГЕРБ-СДС.

„Ситуацията в страната е притеснителна. Все повече общини спират уличното осветление, градският транспорт изнемогва, сметките на болниците са нараснали в пъти, същото е и с детските градини, училищата, религиозните храмове, старческите домове и др. Всичко това са организации, които имат фиксирани бюджети и не могат да вдигнат цените за да компенсират увеличението“, обясни бившият енергиен министър Делян Добрев.

Според него моделът повтаря този, който беше приложен за ЕРП дружествата: „Парите за това ще са от същото място, от където сега вземат, за да компенсират на ЕРП-тата. В абсолютна стойност, парите за компенсация за всички тези организации ще са по-малко от парите за ЕРП-тата“.

Той уточни, че е право на управляващите е да преценят от къде да вземат тези средства: „Ние като опозиция предлагаме решение за компенсация и подпомагане на обществения сектор в този критичен момент. За сметка на кои разходи е право на управляващите да определят“.

Стойчо Кацаров - на прокурор

От ГЕРБ изпращат сигнал до Софийска градска прокуратура и "Икономическа полиция" срещу служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради липса на действия при данни за конфликт на интереси. Това стана ясно от думите на депутата Костадин Ангелов.

Става дума за болница "Лозенец", където КПКОНПИ установи конфликт на интереси при бившия изпълнителен директор Радосвет Горнев.