От минус 7 до плюс 27 градуса – такива температури се очаква да ни предложи месец март, съобщи пред БТА Анастасия Кирилова от НИМХ.

Средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 3 градуса.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Най-ниските температури ще се движат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите стойности – между 22 и 27 градуса. Не се очакват аномалии по отношение на валежите.

Баба Марта идва със слаб сняг

През първото десетдневие от месеца температурите ще бъдат около климатичната норма. Месецът ще започне със сравнително студено време, облачността ще е предимно значителна, на 1 март в североизточните райони и в планините ще превали слаб сняг. На 2 март ще е почти без валежи.

През следващите дни ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат. Около средата на десетдневието облачността ще се увеличи, валежи ще има около 7 март и в края на десетдневието. Температурите ще останат близки до обичайните.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще бъдат около нормата. Времето ще бъде динамично, с условия за валежи, предимно от дъжд, но с краткотрайни понижения на температурите, в Северна България и в планинските райони дъждът ще преминава в сняг.

През втората половина от десетдневието има по-голяма вероятност температурите да се повишат и да са над нормата, а динамиката на атмосферните процеси да се запази и често да има валежи от дъжд, в по-високите планински части - от сняг.

През третото десетдневие остава тенденцията за сравнително високи температури и за чести превалявания. След средата на десетдневието има относително по-голяма вероятност и за дни, в които да преобладава слънчево време.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 11:37 ч.