Министърът на икономиката Емил Караниколов беше категоричен, че не е давал указания да се прекратяват договорите на държавния оръжеен посредник „Кинтекс” с „Емко”.

“Няма такава моя санкция. „Кинтекс” е извършил анализ на търговския риск и за да обезпечи изпълнението на договора с третата страна е предприел тези действия, като е прекратил договорите, ВМЗ са встъпили в изпълнението им и в момента тази продукция се изработва”, подчерта министърът в предаването „Лице в лице” по bTV.

Той подчерта, че това е търговски спор. „Аз не се бъркам в работата на дружествата”, отбеляза Караниколов.

По думите му премиерът също „не е нареждал абсолютно нищо”.

По повод днешния протест на работниците от „Емко” въпреки възстановения лиценз министърът заяви, че днес ги е поканил на среща, но те са отказали с аргумента, че той ги е излъгал.

„На срещата миналата седмица между нас исканията им бяха да се върне лицензът и работи по законодателството за военно-промишления комплекс – и двете неща бяха изпълнени”, посочи Караниколов.

„Днес са с нови искания, които не сме обсъждали – възстановяванe на прекратените договори с „Кинтекс”, допълни той. „С кое съм ги излъгал”, учуди се министърът. 

Министърът отбеляза, че влизането на служители на НАП в „Емко” няма нищо общо с казуса с лиценза.  

Снимка: Ладислав Цветков

„Има запор на акциите на трето дружество, което „Емко” казва, че му е собственик. Няколко пъти органите на НАП са се опитали да получат официално тези акции, отказано им е. Полицията пък е длъжна да окаже съдействие на всеки държавен орган, който има някаква процедура”, обясни той.

„Не са проверявали документи на „Емко”, търсят съвсем друга собственост, блокирана от българската държава по съвсем друго производство”, допълни министърът.

По думите му съдбата на „Дунарит” не е застрашена. „Ако има възможност, българската  държава ще го придобие, но на пазарен принцип, не говорим за национализация. То в момента е блокирано в полза на държавата. Ако се пусне на публична продан, аз като министърът на икономиката ще направя всичко възможно да придобием това дружество”, подчерта Караниколов.