Делото „Семерджиев“ влезе в нова фаза. Пред съда ще се чуят заключенията от назначените експертизи по делото. В съдебното заседание присъстват 21 вещи лица, изготвили експертизите.

Две експертизи показват различни неща. Едната, че има метамфетамини, а другата, че няма наркотици. 

Токсико-химична експертиза показва, че замразените проби кръв не отговарят на изискванията. Установено е наличие на метамфетамини. Количествен анализ лабораторията не извършва, научи bTV.

Стана ясно и че пред психиатри Семерджиев е казал, че понякога взима амфетамин и метаамфетамин. Той е казал, че може би е взел метаамфетамин от 5 до 7 дни преди инцидента.

Едно от вещите лица е обяснило, че заразяването не влияе на наркотичните вещества.

Друго вещо лице е заявило, че пробата, която е постъпила в Института по криминалистика, се зарежда в системата и служител я изследва. От пробата може да стане ясно какъв наркотик е приел, но не какво количество и кога е взето. Останалата кръв, взета като проба от Семерджиев, е значителна под марката и не може да се направи нова експертиза.

Съдебно-химическата експертиза заключва, че не се доказва наличие на наркотични вещества, лекарства и други. Експертизата се прави по различен метод на изследване от токсико-химичната експертиза.

Друго вещо лице е заявило пред съда, че е използван метод, където чувствителността по отношение на метамфетамин, е 70 на мл. В случая тестът е отрицателен, т.е. ако има концентрация е под тази.

Вещото лице от първата експертиза уточни пред съда, че техният подход на изследване е различен. С друга апаратура е метод и е с много по-висока чувствителност.

Освен това трета експертиза показва, че няма наличие на алкохол в кръвта на Семерджиев.

Става ясно и че Семерджиев е шофирал с минимум 166 километра в час.  Според вещите лица той е бил на 750 метра преди светофара, когато той е светнал червено. Като при тази скорост спирачният път е щял да бъде 190 метра. Семерджиев обаче не е опитал да спре.