Екозащитниците бойкотираха кръглата маса за изграждане на втори кабинков лифт в Банско. Въпреки че бяха поканени, екоорганизациите не пожелаха да участват в обсъждането. Междувременно стана ясно, че държавата дава зелена светлина за втория лифт в курорта.

Спешната кръгла маса беше насрочена заради искане на премиера Бойко Борисов проектът за разширяване на ски зоната в Банско да бъде оповестен публично и да бъде обсъден с всички екоорганизации.

На срещата участваха министри на три министерства, инвеститори и представители на неправителствени организации. Всички те се обединиха около тезата, че втори кабинков лифт трябва да има, а екоминистерството увери, че строежи на нови обекти ще има само върху вече съществуващата туристическа зона.

Снимка: btvnovinite.bg

Екозащитниците отказаха да се включат в срещата с аргументите, че за пореден път получават покани от днес за утре и че документите, предложени за дискусия, са качени в последния момент. Според еколозите изграждането на втори лифт е врата към масови строежи и сеч. 

За концесионера на ски зона Банско обаче това не е прищявка, а необходимост. 

„Изграждането на втората кабинка не е самоцел – тя няма да вдигне капацитета на ски зоната, а ще повиши комфорта на туристите”, обясни Петър Петров от „Юлен” АД, концесионер на „Ски зона Банско”. 

На срещата беше представено и изследване на обществените нагласи по темата. 

„47%, почти половината, считат, че екологичните организации са основната пречка за развитието на зимния туризъм. От друга страна, над 2/3 от общественото мнение на България счита, че основно местните хора и общината трябва да решават бъдещето на региона”, подчерта Бранимир Ботев от Европейския институт за стратегически анализи.

Според властта изграждането на втори кабинков лифт е по-екологичното решение. „Ясно е, че трябва да постигнем такова управление на Банско, че да няма опашки на лифтовете. Ясно е, че автомобилният транспорт замърсява повече природата от лифта”, отбеляза екоминистърът Нино Димов.

„Няма алтернатива, категорично трябва да продължим с изграждането на спортна инфраструктура с практикуването на зимни спортове в България”, категоричен  беше министърът на спорта Красен Кралев.

„Винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт в Банско и със сигурност ще подкрепим и това в бъдеще! Така ще подкрепим развитието на туризма”, убедена е и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Очаква се кабинетът да се занимава с промените в концесията на следващото си заседание.
Междувременно екозащитниците организират протест в сряда от 18:30 ч. при метростанция НДК.