Два незаконни опита боклук от чужбина да влезе у нас са засекли през този месец екоинспектори. Това е станало при проверка на камиони, влизащи у нас през „Дунав мост 2“. Трябвало е да стигнат до площадка в Червен бряг, която обаче вече е била затворена.

Междувременно властите в общината откриха на своя територия голямо количество заровен отпадък.

Сигналът е подаден преди дни от бдителен гражданин.

„Видимо това са някакви остатъчни отпадъци, изгорели от техника може би, от акумулатори, на пръв поглед количеството е около 30-40 кубика“, обясни с Данаил Тоновски, началник на Звено Инспекторат – Община Червен бряг.

Находката е скрита между бетонни заграждения, останали от бившето ТКЗС.

Не е ясно кога отпадъкът е докаран тук, той е покрит с пръст, а върху него вече расте трева.

„Някой умишлено е направил това, някой е взел парите и го е изхвърлил тука, то най-вероятно през деня не е станало“, смята Калин Райков, собственик на пасища в съседство.

Засега не е ясно дали между спрения на границата отпадък и открития до ромския Пети квартал има връзка.

„Притеснителното беше дали някоя от фирмите със сериозни площадки може да си е позволила тези неправомерни действия, не намерихме нищо, а ето, тука сега се откриха. Не е наш, български, битов, а е вносен, гледайки денковете, гледайки нарязаните части, веднага уведомихме органите на реда, дежурния прокурор“, заяви д-р Цветан Костадинов, кмет на Червен бряг.

„Веднага извършихме замерване на радиационния фон, не открихме промяна, чакаме експертиза от РИОСВ“, каза Илиян Банчев, главен експерт в звено „Инспекторат“.

Тепърва ще се изяснява чий е имотът и дали нерегламентираното загробване е извършено със знанието на собственика.