За д-р Емир Халил пресичането на граници между враждуващи страни, навлизането в територии на военни конфликти, мисиите отвъд предела на сигурността са ежедневие.

Екипът на международната организация за защита на животните „Четири лапи" е навсякъде, където има животни в беда.

Наскоро бяха в Мосул – място, на което продължават ожесточените боеве между Иракската армия и т.нар. „Ислямска държава".

Повикани от местните хора, „Четири лапи" отидоха, за да се погрижат за последните оцелели животни в градския зоопарк.

- Не ви ли е страх да ходите на такива места?

- Д-р Халил: Страхувам се, но вярвам в Бог. Вярвам също в доброто. Вярвам и в това, че ако спасиш дори едно живо същество със сигурност има смисъл.

В Мосул имаше много предупреждения за евакуация.  Докато бях в зоопарка и преглеждах животните, избухна в една кола бомба. Не подценявам опасността. Имахме военна охрана -  хора, които ни водеха и подкрепяха. Пазеха ни, но знаех, че и това не е достатъчна гаранция. Смятам, че единственото гарантирано нещо е, че когато правиш добро, то ти се връща.

- Видях, че в Мосул имаше доброволци – местни хора. Как е възможно това? Те самите нямат какво да ядат, но са носили храна на животните.

- Д-р Халил: Точно така, права сте. Зоопаркът е бил база на „Ислямска държава". Около него има много мини. Някои от клетките са разрушени. Четиредесет животни са загинали и когато идва Иракската армия, местните хора първи откриват двете живи животни и започват да се опитват да ги хранят. Открихме лъва и мечката в изключително тежко състояние – много отслабнали, с различни заболявания, с проблеми в дишането, със зрението.

Мястото беше ужасно. Повече от два месеца никой не беше чистил. Миризмата беше ужасна. Въпреки всичко доброволците се захванаха да изчистят това място. Беше огромно предизвикателство, но показа колко много добро има в хората. Там няма вода, няма ток. Хората са носили вода за животните. Това е много символично. Това са последните две животни в градския зоопарк, в който децата им са ходили.

- Кое е най-опасното място, на което сте били?

- Д-р Халил: Екипът на „Четири лапи", не само аз – били сме в много опасни зони. На всяко място, на което отиваме, обикновено евакуират хората, а пък ние искаме да влезнем вътре. На властите им звучи налудничево, но ние имаме нужда да отидем там. За мен най-опасно беше по време на войната в Косово, когато застреляха човек пред очите ми, докато бяха опрели пистолет в главата ми.

Също така в Кения веднъж стреляха по колата ми. Там доста хора искаха да ни убият, за да откраднат това, което превозваме, но тогава спасихме огромно количество животни.

През 2010 г. имаше голяма суша и измряха повече от 70% от домашните животни. Все пак успяхме да спасим повече от 40 000. Осигурихме храна, вода. Може би и това е било нещото, което ни е пазило.