Считам, че вотът на недоверие вече е успешен, тъй като за 29 години нито една политическа сила не е предявявала упрек към правителството на тема корупция, не е имало вот на тема корупция. Сега БСП скъса тази омерта между политическите сили. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV депутатът от „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Според него вотът не е балон, „тъй като 82% от българите посочват, че сме бедна и корумпирана държава“ (според изследване на „Галъп“).

Снимка: bTV

Във всяка сфера показахме конкретни примери, посочи Стойнев.

Снимка: bTV

Има две тенденции. От една страна този вот вече има превантивен характер, защото оттук нататък в Народното събрание ще се говори на тема корупция. Ако досега натискът към правителството беше единствено отвън, чрез мониторинговите доклади, вече БСП каза, че царят е гол. Неслучайно и ГЕРБ признават, че има проблем – това вече е огромен напредък и показва, че в бъдеще можем да го решаваме, каза Стойнев.

Снимка: bTV

Втората тенденция е негативна – ГЕРБ продължават да обезличават институциите, продължи гостът. Той изтъкна неявяването на премиера Бойко Борисов в пленарната зала вчера при дебатирането на вота. Премиерът трябваше да присъства, той е избран от българския Парламент. Каквито и задачи има, той е длъжен да дойде и да отговаря пред народните представители, каза депутатът.

Начинът, по който ГЕРБ обезличава институциите, показва тяхната самодостатъчност. Спомнете си как се опитаха да обезличат и КСНС, когато ставаше въпрос за корупция, изтъкна гостът. Неслучайно има такъв голям отпор, такава агресия от страна на ГЕРБ, когато става въпрос за корупция, която понякога преминава в лична вендета.

Стойнев коментира нападките на Валери Симеонов и Лъчезар Иванов от трибуната с думите: Те „бяха активирани от ГЕРБ, за да принизят дебатите и да не се стигне до същината на проблемите“.

Снимка: bTV

Проблемът е, че като че ли искаме повече да се представим пред чужденците, отколкото да решаваме вътрешните си проблеми. Напротив, по-важно е да не се изложим пред българския народ, изтъкна Стойнев.

Той изрази съмнение, че новият антикорупционен орган ще пребори корупцията, най-вероятно ще е бухалка срещу тези, които критикуват властта – опозицията, интелектуалците, журналистите.

Вижте целия разговор във видеото: