Директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов е освободен, съобщи той за bTV. Потвърди, че е бил задържан в Козлодуй, където бил в командировка, но в момента е на работа в Централата и говори с адвокатите си.

Определена е мярка за неотклонение "гаранция" от 30 000 лева на изпълнителния директор на теца, обвинен за управление на опасни отпадъци не по установения ред, съобщиха от прокуратурата.

Емил Христов беше задържан вчера за 24 часа.

Преди седмица главният прокурор посети ТЕЦ "Бобов дол". Тогава Иван Гешев съобщи за нередности, една от които е, че там се гори боклук, смесен с въглища. 

Във връзка с постъпил сигнал за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", под ръководството на Районна прокуратура – Дупница, е извършен оглед на инсталациите на предприятието и складовите му площадки. След това е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление.

В хода на разследването са били разпитани множество свидетели и са извършени замервания на параметрите на околната среда от мобилни лаборатории на Министерство на околната среда и водите.

Събрани са достатъчно доказателства за виновността на изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол", посочват още от прокуратурата.

Днес централата спря работа, а полицейското присъствие около нея е засилено. На разклона за Бобов дол пък се спират всички камиони, за да се провери колко тежат.

Жители на близките села се оплакват, че тежките машини с въглища разрушават пътищата и къщите им.