Десет лечебни заведения с дългове няма да могат да плащат по-високи заплати. Милион и половина са задълженията на общинската  болницата в Димитровград .Част от тези задължения са заплати на персонала.

Именно заплатите са на път да фалират болницата, но не старите задължения, а предстоящото увеличение на работната заплата от следващата година.

Без заплати от две години, лекари и сестри в Димитровград продължават да работят.

За да не посрещнат празниците без пари, лечебницата превежда преди дни заплатите от 2015 г., което според лекарите е обидно.

Лечебницата вече задейства оздравителен план за намаляване на разходите. Предстои пенсиониране на много персонал, но икономията от заплати няма да спаси болницата от фалит.

„Единственият начин е да се махнат лимитите, да се осъвременят цените на клиничните пътеки, да се въведат едни облекчени стандарти за общинските болници”, каза д-р Матей Матеев – Управител на МБАЛ "Св. Екатерина" в Димитровград.

Без радикални решения, болницата ще продължи да потъва финансово, от което ще пострадат пациентите, за които тя е важна.

Общинският съвет в Димитровград преди дни даде шанс на лечебното заведение да изтегли поредния безлихвен кредит. Парите обаче ще отидат за стари заплати на медиците и ще покрият други неотложни задължение, след което, дългът на лечебното заведение ще тръгне пак нагоре.

Общината нееднократно е помагала финансово на болницата. Това обаче не е решило нито един проблем на лечебното заведение.Така че, ако сега държавата не се намеси спешно, рискът Димитровград да остане без болница догодина е реален.