Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса с 225 млн. лв., както предложи кабинетът „Орешарски”, на извънредно заседание във вторник. След близо два часа безсмислени спорове по точка, по която парламентарните партии споделят едно мнение, проекта подкрепиха 184 народни представители от ГЕРБ, БСП и ДПС, никой не гласува против, а един от Коалиция за България се въздържа.

„Благодаря и за тези пари, въпреки че не са парите, които ние поискахме. На харизан кон зъбите не се гледат. Това дава глътка спокойствие за договорните партньори, за пациентите. В никакъв случай 225 милиона лева не са достатъчни”. Това заяви след гласуването управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Заседанието започна навреме, след като кворумът бе осигурен от 173-ма народни представители. Подкрепа за ремонта на бюджета вече заявиха ГЕРБ и ДПС, а от Коалиция за България ще гласуват „за” актуализацията на бюджета на НЗОК, но не и на държавния бюджет.

Според НЗОК към 31 декември 2014 г. се очаква недостиг на средства болнична помощ се очаква да бъде 328 млн. лв. Според предложението на кабинета „Орешарски”, за ремонт на бюджета на НЗОК ще стигнат 225 млн. лева. Те ще бъдат взети от общия дефицит в бюджета. 200 млн. лева са за болничната помощ, а 25 млн. лева са за лекарства на онкоболни, уточни финансовият министър Петър Чобанов преди две седмици, когато представи предложението на правителството.

(Целия текст на предложението за изменение на Закона за бюджета на НЗОК можете да намерите ТУК)

Начало на дебата даде бившият здравен министър Десислава Атанасова, която попита къде е настоящият в оставка Таня Андреева. Тя използва момента да обяви, че лисата й не е изненада за ГЕРБ, както и че се наблюдава през цялата година. Призова още, ако Андреева е някъде в сградата на НС, да бъде извикана.

Атанасова заяви, че в дебата „всички участваме с ясното съзнание, че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК”. По думите й тя се налага за да може лечебните заведения да продължат да функционират, за да имат пациентите средства за лекарствени продукти, а лекарите да получават възнаграждения в обем, който са заслужили.

„На всички е ясно, че актуализация на бюджет – и на двата, трябва да има. Той е важен за следващите три месеца. Разбирам деликатното положение на колегите от БСП и ДПС, защото ако се актуализира така, както трябва, просто ще е много тежко да го приемат. Ние ще кажем всяка една цифра и актуализация по перата в бюджета”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

След като призова за прекратяване на „всякакво политиканстване” и за „отговорно отношение” от ДПС и БСП, той настоя да бъде приета поне актуализацията, предложена от правителството. „В противен случай излиза, че вие не си подкрепяте правителството. Ако е наше, кажете, че е наше, тогава, ела, Чобанов в нашата стая, да ти дам задачи. Ако не е така – съжалявам”, продължи Борисов, очевидно измествайки фокуса на дебата по традиционен за себе си начин.

„Много тежко време ни предстои. Не ни е изгодно политически, но е добре за държавата, за хората, за болните, за лекарите. Аз ще убедя колегите от ГЕРБ да подкрепим това, което сте дали. Ако и това не искате, много е важно да запомним тези думи днес и да си носите отговорност. Ако ми го прехвърляте, тогава, ставай оттука и отивай в нашата стая”, каза още Борисов с обръщение към финансовия министър.

Последва забележка от парламентарния зам.-председател Мая Манолова, която намекна на лидера на ГЕРБ, че дължи „повече уважение” на финансовия министър. „Аз изключително уважавам г-н Чобанов и казах с цялото си уважение, че ще го взема с удоволствие, стига колегите от БСП да ни го дадат, да дойде при нас”, отговори Бойко Борисов.

Дебатът за парите за здраве се изопачи лирично, когато на парламентарната трибуна се качи депутатът и зам.-председател на 41-то Народното събрание д-р Лъчезар Иванов, който беше свален от три поста през юли 2010 г. след скандален опит да спре телевизионен репортаж срещу свой приятел митничар. „Когато говорим за здраве, трябва първо да се замислим, че не сме по-различни от всички останали хора. Утре може да се изправим пред болестта, а пред болестта всички сме еднакви. За всеки човек с проблема си, отишъл в лечебното заведение, може да няма утре”, коментира той.

Тунчер Кърджалиев обяви от името на ДПС, че парламентарната му група ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК – и заради апела на Бойко Борисов, и заради други аргументи. „Смятаме, че това е отговорно и държавническо поведение. Предлага се корекция от 225 млн. лв., а не 328 млн. лв. Показателите не са влошени драматично в сравнение с миналата година. Предлагат се мерки за контрол, които биха довели до по-добри резултати”, заяви той.

„Докарахме се дотам, че говорим за повече средства, за да не спре здравеопазването. Забравихме качеството”, започна изказването си Емил Райнов от Коалиция за България. „Нека да запретнем ръкавите и ако искаме всички вкупом да не бъдем виновни, да направим нещо добро за здравеопазването, което в никакъв случай няма да се случи само с тази актуализация”, допълни той.

След повече от час и половина дебатиране Петър Кънев от КБ изкоментира, че през цялото това време всички обясняват как ще подкрепят нещо, което е ясно, че ще подкрепят.

Докато в парламента вървяха дебатите по актуализацията на бюджета на НЗОК, навън лидерът на ББЦ Николай Бареков беше организирал протест срещу коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Снимка: БГНЕС