„Има такъв народ“ са изредили имената на проектоминистрите в своя кабинет, обсъдили са с „Демократична България“ някои основни приоритети, но сред имената в евентуалното правителство на Пламен Николов не са изключени промени. Това стана ясно от думите на представителите на дясното обединение след срещата в Народното събрание.

Зам.-председателят на ПГ на „Демократична България“ Владислав Панев потвърди, че адв. Петър Илиев е в списъка като предложен за вътрешен министър. Той беше спряган за премиер, като от ДБ бяха подчертано критични към подобна евентуална кандидатура заради скандал, свързан с плагиатство.

„В публичното пространство имаше една номинация за премиер… Има няколко дни до крайния срок за връчване на мандата. Според мен, както се вижда от действията на ИТН, може да претърпи промени“, заяви Панев.

Той подчерта, че имената не са обсъждани на срещата, а е говорено за приоритети. „Поискахме от ИТН да представят управленска програма. Потвърдиха, че имат изготвена управленска програма. Засега са изнесени основни приоритети, но ще получим и подробната версия“, посочи Цецка Бачкова от ДБ.

И тя, и Панев посочиха, че от ИТН са обявили три приоритета за новия кабинет, но си спомниха пред журналистите само за два – образование и съдебна реформа.

Тя подчерта, че за споразумение не е говорено, тъй като става дума за формат „Правителство на малцинството“.

Тепърва партиите в ДБ ще решат какво ще правят по отношение на правителството на Пламен Николов, като след това ще има общо решение на коалицията. Междувременно ще продължават разговорите с ИТН по различните ресори. Панев призна, че шансовете за момента са на „над 50%“ за неуспех.

Снимка: Ладислав Цветков

В същото време, той отбеляза: „Не мисля, че сме изравяли някакви томахавки, че сега да ги заравяме“.