В рамките на мярката 60:40 и съгласно решенията на Народното събрание държавата ще поема 60% от осигурителния доход и осигуровките за тези 60%. Очакваме на 14 април да получим разрешение от Европейската комисия, за да започне изплащането на средствата, заяви социалният министър Деница Сачева.

По време на брифинг в Министерски съвет тя обясни, че до вчера подадените заявления за мярката са 873 за 12 455 работници и служители.

Тя заяви, че подадените до момента заявления по стария ред няма нужда да бъдат преработвани или подавани наново. Парите, които трябва да бъдат изплатени, ще бъдат преизчислени, допълни тя.

"Очакваме да бъде публикувана промяната в Закона за извънредното положение и започваме работа още днес по промените. Ще направим и консултация със социалните партньори", обясни Сачева.

Тя обясни, че кандидатствалите фирми са предимно микро и малки предприятия. Те са в сектора на ресторантьорството, хотелиерството, преработващата промишленост, заведения за бързо хранене и цехове за изработване на мебели.

Министърът заяви, че общо 61 644 са лицата, подали заявление като търсещи работа, от началото на извънредното положение. 

Сачева обясни, че по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ има на разположение 300 млн. лв. Тези средства ще отидат за последващи мерки за подкрепа на пазара на труда - от една страна за субсидирана заетост в подкрепа и на работодателите и за мерки, свързани с безработните лица след края на кризата.

Една от тях дава възможността работодателите да бъдат подкрепени с 40% от минималната работна заплата и осигуровките за нея в рамките на два месеца, след като изтече възможността за използването на мярката 60:40.

Обмисля се и подкрепа на безработните по отношение на обучения, кариерно ориентиране и подготовка, така че да бъдат насочвани към сектори, в които ще има необходимост от кадри след кризата.

"Тази мярка е за хората, които искат да запазят своите служители и техните доходи. Тя не е универсална за всички работодатели. Тя не е икономическа мярка, чрез която работодателите ще получат средства, с които биха могли да извършват своята дейност. (...) Не съм съгласна, че интересът не е висок, защото говорим за общо 5 работни дни откакто тя е въведена", подчерта тя.

По думите ѝ управляващите имат интерес хората да останат на работа и именно такъв вид политика водят.

Тя подчета, че се подготвят и икономически мерки, които са свързани с даване на конкретни грантове или кредитни схеми, чрез които да се подпомогне бизнесът.