"Днес обявихме персоналния състав на проектокабинета. Видяхте, че това е амалгама между приемственост и опит, от една страна, а от друга – обновление. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден от стъпването в длъжност, ако бъде приет този състав на кабинета, да влязат в ролите си, така че да можем да се справим както с пандемичната криза, така и да предложим мерки за икономическо възстановяване".

Това каза кандидатът за премиер Даниел Митов, след като ГЕРБ-СДС получиха проучвателния мандат за съставянето на правителство от президента Румен Радев.

Той информира, че първо ще търсят подкрепа от парламентарните групи и партиите, които стоят идеологически най-близо до тях.

„Ще започнем с „Демократична България“, ще ги поканим официално за консултации. Оттам насетне вече зависи от тях дали ще се отзоват“, каза Митов.

От „Демократична България“ обаче заявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и в тази връзка Даниел Митов обясни, че те ще бъдат официално поканени и тогава вече ще има и официален отговор от тях.

Митов изрази надежда, че в българския парламент може да се възстанови „нормалното държавническо говорене".

„Казвали сме нееднократно, че кампанията отмина и в момента сме в период, в който трябва да се работи. Държавата има нужда от стабилен кабинет и то бързо“, допълни кандидатът за премиер.

От ГЕРБ-СДС ще поканят на официални разговори и групата на „Има такъв народ“ и ще се опитат сериозно да обмислят варианти за това какъв кабинет може да се състави.

Даниел Митов уточни, че досега не са водени неофициални разговори с нито една партия относно подкрепата за кабинета. Той бе категоричен, че няма да търсят подкрепата на БСП и ДПС.

Митов каза още, че няма да бавят излишно процедурата: „Ако установим, че няма шанс нашият проектокабинет да бъде подкрепен, оттам нататък ще взимаме решение в максимално кратки срокове."

Преодоляването на пандемичната криза остава първи и основен приоритет за ГЕРБ-СДС. Следва план за икономическо възстановяване на страната.