След като през 2019 г. голямото почистване на България мотивира рекордните 433 683 доброволци да дадат добър пример, като се включат в хиляди акции по почистване, облагородяване и залесяване и премахнат от картата на страната над 4338 тона отпадъци, с което спечели признание от световното движение Let’s Do it World, своите призове “Добрият пример“ получиха и рекордьорите в миналогодишната акция, без които тези резултати не биха били възможни.

Областните администрации с отличие за обединяване на най-много доброволци около каузата са Бургас (с 27 352 души), Русе (с 24 708) и Враца (с 14 266 съмишленици на кампанията).

Приз за всеотдайността си и подкрепата на каузата за по-чиста и красива околна среда заслужиха доброволците от „ТърновоRuns”, които успешно обединяват големи групи от граждани за редица социални каузи, а отличие за сложната и екстремна акция, която инициираха, получиха участниците в подводната мисия за почистване и анализ на Каракашевото езеро, разположено на 2396 метра надморска височина в подножието на връх „Мусала“.

Снимка: bTV

Наградени за устойчивата си доброволческа дейност и добрия пример в продължение на години са и „Доброволци за Кайлъка“, които заедно с обичаната певица Люси Дяковска посвещават времето и усилията си на нелеката задача да облагородят потъналия в забрава парк „Кайлъка“ край Плевен. Сред отличените организации е и Zero Waste Sofia - за почистването и придаването на по-добър облик на десетки обществени чешми на територията на България.

Признание за дългогодишното си участие в кампанията получиха още Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и Българският младежки Червен кръст (БМЧК) - за успешното организиране на множество групи от младежи доброволци в цялата страна.

Снимка: bTV

Отличното домакинство е от първостепенно значение за всяка доброволческа инициатива. В тази категория отличените са: ДПП „Витоша“ – за ежегодното успешно организиране на акции в природен парк „Витоша“, и Николай Гюров, кмет на район "Панчарево" – за оказаното съдействие при провеждането на най-голямата акция в местността „Плажа“. Специален приз заслужиха и доброволците от Гората.бг, начело с Никола Рахнев, благодарение на които в рамките на инициативата бяха засадени 4000 фиданки край село Локорско.

Снимка: bTV

Награда за ангажиране на голям брой доброволци и служители от бизнес секора получиха и БНП Париба, които са сред най-изявените бизнес партньори на миналогодишната кампания. Отличени са също и „Мегатрон“ ЕАД - за активно участие и осигуряване на специализирана техника за нуждите на инициативата, както и „Евромастер Импорт-Експорт“ ООД – за мотивиране на голям брой служители, облагородяване на мост до хижа „Алеко“ и осигуряване на работни материали за редица групи от доброволци.

Този септември най-мащабната национална доброволческа кампания у нас няма да проведе традиционното масово почистване на страната. В условията на извънредна ситуация  призивът към всички доброволци е за ежедневна грижа към средата, в която живеем, в съчетание с отговорност за здравето на хората. Световният ден на почистването на 19 септември може да бъде отбелязан чрез малки индивидуални и семейни акции за почистване на градинките и любимите места за отдих, организиране на семейни пикници с нулев отпадък, облагородяване на пространства, почистване на обществени чешми и др. В подкрепа на глобалното събитие bTV Media Group стартира и пилотна инициатива с фокус върху проблема със замърсяването с цигарени фасове както в природата, така и по улиците на България.

От началото на „Да изчистим България заедно“ досега близо 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили страната. По данни на екоминистерството, те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от лицето на България.