От началото на месеца цената на суровия петрол на борсата се е понижила с 47%. Агенция "Митници" изнесе данни как това се е отразило на крайните цени по бензиностанциите.

През първата седмица на март бензинът е струвал 2,14 лв. за литър в бензиностанциите. В края на март – цената му е 1,90 лв. за литър, тоест спадът за крайния потребител е с около 11%.

Ситуацията е подобна и с дизела.

В началото на март той се е търгувал за 2,11 лева за литър, а сега цената е 1,89 лева за литър, сочат митниците.

За отбелязване е, че в данните на митниците за крайните цени, те са с 3 до 6 стотинки по-евтини от тези, които съобщава порталът Фуело.нет.

Очаква ли се още по-голям спад на цените по бензиностанциите? Попитахме Петролната и газова асоциация.

„Това, което в момента се реализира на пазара, са договорени количества от февруари, тоест няма как това, което виждаме на борсата днес, да бъде проектирано на бензиностанциите утре.

В същото време имаме нови обструкции за свободно преминаване на границите - давам пример с „Дунав мост“, границите с Гърция, където по няколко стотици часове цистерните на нашите превозвачи чакат да преминат и нещо повече - всеки шофьор е карантинизиран за 14 дни, което ще направи невъзможна доставката на горива от съседни държави. Когато оборотите се сринат в пъти, възможността ние да издържаме тези бензиностанции с много по-малък оборот е на въпрос“, заяви Живодар Терзиев.