Държавният газов доставчик обяви в сряда търга за доставки на втечнен природен газ, съобщиха от "Булгаргаз". 

До 18 август ще се търсят общо 5,5 млн. МВтч или около 550 млн. куб. м суровина за периода октомври, ноември и декември 2022 г. с място за разтоварване – гръцкия терминал за регазификация Ревитуса.

Търсеното количество за октомври е 1.5 млн. МВтч, а за следващите два месеца съответно по 2 млн. МВтч. 

Подаването на оферти е възможно както за целите месечни количества, така и частични доставки, уточняват от газовият доставчик. 

Предлаганите цени трябва да са реферирани към съответната цена за месеца на нидерландската борса TTF с включена отстъпка или да е реферирана към тази на американския газов център Хенри хъб. Трябва да включва и разходите за регафификация.

Кандидатите ще трябва да приложат към офертите си техническа спецификация за качеството на втечнения газ, както и дали е възможно да възникнат допълнителни разходи при осъществяването на доставката. В случай, че такива не са посочени, ще се счита, че всякакви допълнителни разходи, непредвидени в офертата, ще бъдат за сметка на продавача, посочват от "Булгаргаз".

Офертите ще се приемат до 12:00 часа на 18 август и валидността им ще е много кратка, до 17 часа на същия ден.

В края на юли Министерството на енергетиката направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен природен газ (LNG), които ще подобрят енергийната сигурност на България. 

За 18 август бе съобщено, че е валидна офертата на американската компания "Шанийр" за 7-те карго кораба, които са около 700 млн. куб. м.

Преди ден енергийният министър Росен Христов каза, че е поискано удължаване на срока за валидност на офертата, за да се осигурят слотове за разтоварването на танкерите. Той обаче не посочи дали искането е било прието.

В случай, че бъде подписан договор за доставка с избрания участник/участници, същият ще влезе в сила при условие, че "Булгаргаз" потвърди осигуряване на слот за регазификация и съхранение в приемния терминал на Ревитуса не по-късно от 20 септември 2022 г., заявяват от "Булгаргаз". 

Ако държавният доставчик не осигури такива слотове, договорът няма да породи задължения за страните по него.