В края на миналата година Албена Йорданова от Своге попада на примамлива оферта във „Фейсбук” за набиране на модели. 

„Ставаше въпрос да се изпратят 10 снимки и да участваш в този конкурс. Ако те одобрят, те ще се обадят, да оставя координати… То беше като вид игра, някакъв момент… аз не обичам даже да се снимам. И като не обичам да снимам – оттам тръгнах, защо пък да не го направя”, разказва Албена.

Следва телефонно обаждане с добра новина за Албена: „Кастингът се проведе, вие сте одобрена, печелите, режисьорът ви е харесал”.

По куриер до Албена пристига т. нар. „официално одобрение” в „онлайн програма по европейски стандарт”. И за тях трябва да плати около 25 лв. В документите се говори за „три стъпки за развитие” и за субсидия от 2400 лв. Албена получава и първа оферта – да участва в календар „Честита Нова година” 2019. „С голям коефициент на печалба” – между 3000 и 5000 лева, според документите.

„Викам – „А каква съм аз, точно мен да одобрят”, а в същото време – стана ми приятно. И то се подчертава – „хора от народа” – не са обиграни модели. Това са някакви такива като мен”, спомня си Албена.
Позната на Албена от Своге – Диляна Петрова, също участва.

„Комисията веднага ме е одобрила. Обясниха ми, че ако реша да работя с тях, ще ми изпратят документи, договорът, какви пари ще взимам. Ще имам първо участие, ако аз искам”, казва Петрова. 

Приятелка на Диляна стига и до втора пратка, за която дава още пари. В нея има сертификат, на който е изписано, че е валиден в цял свят. Че с него е „направен професионален профил – портфолио с всички нормативни изисквания”. И че дава право на модела да сключва договори за участие и да продължи в категория „топ-модел”.

„Като казах, че обичам да се снимам, те постоянно ми звъняха. Едно и също нон-стоп се върти от различни хора. Те като виждат, че аз имам желание, те си викат – „рибата клъвна”, коментира Диляна.

„Ние сме еди-коя си фирма, имаме такъв и такъв сертификат – когато си дал нещо, започваш да чакаш възвръщаемост и си склонен да даваш още повече и още повече”, обясни психологът Маргарита Бакрачева.

И момче от София е сред „избраните”. Кандидатства чрез „Инстаграм”.

„Една от снимките, които съм качил, много са я харесали. И съм одобрен за европрограма, от която получавам ваучер на стойност 4000 лева. За целта трябва да взема документи за записване, за стартиране на тоя профил… 25 лв. беше всичко”, споделя момчето.

Документите са с печат на фирмата "Българска компания за филми, телевизионни продукции и музикални видеоклипове". Тя липсва от Търговския регистър. Опитите на младежа да разбере повече за нея завършват без успех.

Само преди дни фирмата е набирала персонал за колцентър със заплата между 800 и 1500 лв.

Теодора Георгиева от Варна също е одобрена. Документите, които получава са същите, но печатът е друг – със звезда, а фирмата този път се казва "Българска камара за филми, телевизионни продукции и музикални клипове". И сценарият е по-различен.

„Видях, че имам пропуснато повикване. Обадих се и ми казаха, че ми се обаждат от „Фермата”… Казаха, че искат да участвам в тяхна реклама. И казаха, че ще ми пратят документи. Наистина си помислих, че са от екипа, защото бяха много убедителни. С двама или трима говорех, различни бяха гласовете… Професионалисти. Те ми казаха, че покрай тази реклама ще мога да вляза във „Фермата”, което за мен беше надежда”, казва Теодора.

Зад компанията с авторитетно звучащо име според регистрите стои Красимир Кънев, който в годините се свързва с още фирми –„Профимедия”, „Дворец на красотата”, рекламна филмова къща „Златен лъв”.
Последната беше замесена в края на 2017 в скандал с благотворителната кампания „Българската Коледа”. Къщата набираше лица за календар – отново срещу заплащане, използвайки името на инициативата. От Президентството се разграничиха.

Красимир Кънев се появява и зад IP адреса, чрез който се поддържа сайта за регистрация на Албена, Теодора и всички останали – petoavenu.com. В него като партньори на фирмата са посочени десетки популярни компании и медии, сред които и bTV.

„Избраните” модели се опитват да стигнат до конкретен офис и да разговарят на живо с представители на фирмата.

Адресът на офиса според документите е в Студентски град. Там откриваме фотографско студио.
Посреща ни фотографът Минко Минков: „Предполагам, че питате като всички останали. Имаше обява и са дали фалшив адрес. Ние сме частно студио”.

Някои от избраните за календара са изпращани в това студио за фотосесия. Негов собственик е Боян Боянов.

Боян Боянов всъщност е добре познато лице - той и негов бизнеспартньор попаднаха в разследване на bTV и преди 8 години – отново по сигнал за измама. Тогава те стояха зад т.нар. Национална академия за модели, която набираше деца и срещу 349 лв. им правеше фотосесия. При отказ родителите бяха принудени да плащат неустойка 2000 лв.

След излъчването на този репортаж в обедните новини служител на агенцията заплаши Марияна Векилска със заливане с киселина. Полицията задържа Ахмед Мюмюн Али за 24 часа.

До присъда не се стига. И очевидно той, макар и в сянка, продължава да движи създадената от него машина за набиране на кандидати за слава.

Ахмед Мюмюн Али отказа да се срещне с екипа ни. Но вдигна телефона си и обяви: „През 2010 г. аз затворих офисите. И започнах да работя по начина, който ви дразни вас. Защото така ми е най-спокойно и на мен, и на колегите… Законът го позволява… защото така искаме. В понеделник да се казва така, във вторник по друг начин. Ние се пълним. Народът, който извървя при нас, е 50 000 човека годишно. Ние казваме примерно хубави сте, интересни сте, подходящите сте, имате визия, особено хората, които тренират. Ние казваме имате шанс”.

Справките, които Ахмед показва, сочат, че дневно в системата му се регистрират по около 500 нови кандидати. Досега в нея са се записали над 233 000 души.

От полицията и прокуратурата твърдят, че разследват. 8 години без резултат.

Какъв ще е финалът и на тази история? Отговорът даде самият Ахмед Мюмюн Али от дома си в есемеси до екипа ни: 

„Гадно е, защото твърде много искаш нещо. Бориш се и…  И се подиграват с това”, коментира Теодора.