Премиерът в оставка Бойко Борисов защити планът за възстановяване, чрез който България трябва да получи над 12 милиарда евро от Брюксел.

На петъчното заседание на депутатите документът се превърна в ябълка на раздора. Искането на новите партии в парламента Бойко Борисов лично да представи документа, от ГЕРБ определиха като "второ-разрядна драматургия". 

Премиерът в оставка е разпоредил на здравния министър дейността на Националния щаб срещу COVID-19 да бъде възстановена до избора на ново правителство.

Не искам да се спекулира, че няма План за възстановяване и развитие, умолявам колегите да го приемат или да го отхвърлят, но такъв план има, заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Моето предложение към новото управляващо мнозинство е да го приемат - той е добре направен. Отхвърлете го, ако не ви харесва. Направете ваш, но спрете да спекулирате, че няма план", добави Борисов.

По думите този план се е превърнал в ябълка на раздора в последните дни. 

Правен е от около 200 човека, работили сме много по този план, посочи Борисов.

Управляващото мнозинство има, заяви той и добави, че това е доказано от гласуванията в парламента през последните дни.

Готови сме във всеки момент да го представяме, но трябва да се чете от експерти, добави той.

Планът за възстановяване е депозиран в парламента, те ме викат там, за да правят народен съд, каза Борисов в отговор на въпрос дали ще се яви в Народното събрание на 21 април. 

"Росенец повече няма да бъде закачан, бъдете сигурни, няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да бъде по-спокоен парламентът. Колко по-спокоен? Сега имате пълно мнозинство. Направете ги, докога ще чакаме!", заяви Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

Партия ГЕРБ няма да бави мандата за съставяне на правителство, след като го получи от президента, заяви още Бойко Борисов. Той обаче допусна, че втората по големина партия няма да предложи правителство, а целта е да се стигне до служебен кабинет на държавния глава Румен Радев.

Отнасяме се отговорно и към здравето на хората, отбеляза Борисов по повод разпускането на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Една година не спряха да се подиграват с щаба, гориха маски. Говореха, че двама генерали плашат хората. Сега едва ли не на инат сме затворили щаба", коментира той.

Борисов припомни, че голяма част от депутатите в парламента са искали този щаб да бъде закрит. Той предложи д-р Александър Симидчиев, който вече е председател на парламентарната здравна комисия, да предложи работата на щаба да продължи. Освен това Борисов е разпоредил на министъра на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов да се възстанови работата на НОЩ, докато се избере нов щаб. "Чисто юридически, ние нямаме право да подпишем, защото по нашето разбиране министърът не е министър", добави обаче Бойко Борисов. Според него обаче парламентът може да сформира нов щаб, както и да реши как да работи той и кой да го ръководи.

"НОЩ е съвещателен орган към премиера, съвсем логично е този щаб да се разформирова, за да може новата власт да създаде свои щаб, включително от д-р Александър Симидчиев, и от "Има такъв народ". Но преди това трябва да се промени Закона за здравето", допълни и здравният министър в оставка Костадин Ангелов.