Зимата ще бъде тежка и властта трябва да има подкрепа, за да прилага по-тежки мерки при необходимост. Затова може да има и вариант, при който правителството продължава с различен премиер. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Националната конференция на партията.

По думите му конкретен вариант ще бъде обсъден с коалиционните партньори Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ).

„Аз съм готов по всяко време да си тръгна, правил съм го, готов съм и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение. Не съм Радев да се радвам как хората се бият по улиците (…) Аз ще продължа разговорите със своите коалиционни партньори. Ще им предложа вариант, включително и аз да си тръгна и да продължи правителството“, обяви Борисов.

По думите му така ще продължи да има и парламент.

Снимка: Ладислав Цветков

Имаме коалиционни партньори, подписали сме коалиционно споразумение, че трябва да изкараме мандата, посочи той. Премиерът изреди и потенциалните проблеми при разпускане на Народното събрание: няма да може да се обяви извънредно положение при изпускане на пандемията от контрол, няма да може да се теглят заеми, няма да може да се правят законови промени, няма да има Бюджет 2021, няма да има и промени в Изборния кодекс.

Демократите не ходят да плашат бебета и деца, заяви Борисов, като се оплака, че именно това се е случило първо пред дома на столичния кмет Йорданка Фандъкова, а след това - и пред къщата му.

Премиерът съзря "неблагодарни хора" сред протестиращите: "Единият го правихме омбудсман (Мая Манолова), другият ни беше коалиционен партньор. Румяна Бъчварова може да ви каже как доведе задкулисно Христо Иванов ("Демократична България") в офиса на ГЕРБ да каже как ме обича и ще си махне постовете. Георги Георгиев (БОЕЦ) лежеше в централата за да се срещне с мен като представител във Видин. Вежди ще ви каже и за скулптура (В.Минеков), когато с Кунева бях коалиционен партньор - изкарваше си добре".

Снимка: Ладислав Цветков

Маса от обвиненията срещу нас са правилни, отбеляза Борисов. И допълни: „Ние трябва да поработим със структурите, на места има дерибеи и, ако не се намеся лично, отида на място да чуя хората, ще продължаваме да страдаме и да ни се приписват чужди грехове“.

Много от вас са се отлепили от това, което мислят хората за нас по места, скара се Борисов на партийния актив.

Не мислят да си ходят

Борисов не беше единствен оратор на партийния форум. В ролята на водещ на мероприятието беше кметът на Враца Калин Каменов.

"Тук у нас опитът за превръщането на кризата от здравна в политическа може да доведе до тежки и непредвидими последствия, които всички ние, отговорните български граждани сме сигурни, че искаме да избегнем", заяви той.

И призова съпартийците си следното: "Бъдете малко по-смели, с малко повече самочувствие и увереност, да не се страхувате да изказвате своето мнение. Не позволявайте гласът ни да бъде заглушен от свирките на тези, които не носят отговорност". По думите му част от последните щели да се приберат в чуждите държави, в които по принцип живеят, а останалите щели сами да осъзнаят, че не могат да се справят с управлението.

"Чувам едни свиркаджии, които се опитват да узурпират властта, които се опитват да изнасилят демократичната власт. Държавата е на всички, тя има законно избран премиер и той се казва Бойко Борисов", каза и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

"Време е да си вдигнем главата, а не юмрука, време е да кажем че България не е блато а е райска градина, която иска мн работа. Само ние превърнахме работата в религия!", екзалтирано заяви евродепутатът Андрей Новаков.

Румен Христов, лидер на най-малкия коалиционен партньор - СДС, подчерта, че няма гаранция, че евентуалното служебно правителство няма да се окаже с по-дълъг мандат от необходимото.