"Повече няма да ме хванете да се произнеса" - с тези думи министър-председателят Бойко Борисов отговори днес на журналисти помолен да коментира избора на Сотир Цацаров за главен прокурор на България.

Вчера президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначи шефа на Окръжния съд в Пловдив за главен прокурор. Това стана след като Висшия съдебен съвет избра Цацаров с 18 гласа „за” при оспорвана процедура.

Българският хелзинкски комитет оттегли членството си в Гражданския съвет към ВСС, тъй като „този орган е измама”. Партията на Меглена Кунева също оспори процедурата, по която беше извършен изборът на Цацаров.

„Върху членовете на ВСС е оказан политически натиск и приетата процедура за провеждане на избора е опорочена”, заявиха и от БСП.

Бойко Борисов обаче не пожела да се изкаже по въпроса. При скандала с кандидата за конституционен съдия Венета Марковска премиерът и президентът подходиха по друг начин. На няколко пъти Борисов я прикани да се оттегли, а накрая Плевнелиев бламира избора ѝ.