„Колкото и да е странно, се опитах да помогна на колегата Станишев“, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Днес той се яви в Софийския градски съд (СГС) като свидетел по делото срещу Сергей Станишев.

Станишев е подведен под наказателна отговорност заради изгубването на седем класифицирани документа в периода 2005 – 2009 г., докато заемаше поста министър-председател. Обвинението беше повдигнато още през 2010 г. За последните две години делото беше отлагано няколко пъти и веднъж спряно заради грифа „секретно“, който не даде възможност на Станишев да научи в какво е обвинен.

Снимка: Ладислав Цветков

„Заради огромния оборот документи, които влизат в Министерски съвет (МС), може на всеки да му се случи някъде да пропусне нещо“, заяви премиерът.

Той уточни, че е бил попитан за технологията, по която влизат секретните документи, как излизат и колко време стоят.

„Опитах се да обясня на уважаемия съдия, че действително обемът на документацията, която влиза, е толкова голям, че ако има някой злонамерен, винаги може да злоупотреби“, каза Борисов.

По думите му, изпращайки документ на ДАНС на прокуратурата, той е постъпил по единствения правилен начин. „Донесоха документ, който видимо е на ДАНС. Видимо не се води в документите и ако го задържа при мен ставам съучастник. Затова прецених, че е най-добре да има публичност, да изляза да кажа истината и изпратих документа на прокуратурата", посочи той и добави, че не е променил убежденията си и сега също би подал сигнал в прокуратурата, ако научи за изчезнали документи.

Снимка: Ладислав Цветков

На въпрос според него възможно ли е Станишев да е скрил документа, за да се възползва от него, Борисов отговори, че според него е проявена небрежност и това е един положителен опит за всички останали премиери.

„Сега всички гледаме с по „четири очи“ това, което влиза и излиза в МС. Понеже знам, че не може да ме заподозрете в приятелство или да му адвокатствам на Станишев, считам, че в едно такова забързано ежедневие, би могло някой да го подведе, особено ако има хора, които да го направят с умисъл. Не казвам какъв е случая, има съдия, който да отсъди накрая има ли вина или не. Опитах максимално да изясня технологията на това как влизат и излизат секретните документи“, каза пак той.

Междувременно министър-председателят отговори на нападките на Радан Кънев, който го обвини, че „добре да манипулира публиката без да изрича преки лъжи“: „Радан Кънев го обичам много. Но докато не станат наясно със себе си, няма как да си управляваш опозицията. Той отива при президента с РБ, а на другия ден казва „Аз към опозиция“. РБ част от управлението ли е или не е част от управлението?“, коментира Борисов.

Самият Станишев не присъства в залата и беше представляван от адвокатите си.

Веселин Близнаков
Снимка: Ладислав Цветков

Освен премиера, свидетели по делото са Иван Чобанов, Николай Георгиев, Веселин Близнаков, Петьо Петров и Иван Драшков, като само последният не се яви днес.

Делото се провежда при закрити врата, защото по време на разпитите се разкрива съдържанието на документи с гриф за сигурност.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди седмица по делото беше разпитан и бившият председател на ДАНС Петко Сертов.

Делото е за документи, изгубени в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г. в София. Тъй като Станишев не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, прокуратурата внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. След няколко неуспешни опита, то тръгна през януари.