Когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава, и ако ги оставим безнаказани, утре ще посегнат и на друг. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време извънредна среща, провокирана от опита за убийство на служителя от Националната агенция за приходите Иво Стаменов.

От МВР и прокуратурата бяха категорични, че мотивът за покушението в началото на седмицата е свързан с работата на жертвата. Все още обаче няма задържани по случая.

Властта определи стрелбата срещу служителя на НАП Иво Стаменов като "изстрел срещу държавата" и обеща държавата да отговори твърдо на това.

Как точно не стана ясно. Не стана ясно и има ли напредък по разследването.

Журналистическите въпроси бяха забранени.

Беше обяснено единствено, че отговорите им ще видим в действие в следващите дни.

Премиерът посочи, че извършителите на деянието ще получат заслуженото. "Имаме план, имаме утвърден от прокурорите план, имаме насоки, имаме, дето се вика, достатъчно, за да им го върнем така, както заслужават. И това ще бъде сторено, може да бъдете сигурни, да ходите на работа спокойни", се чете в стенограмата от срещата, разпространена от пресслужбата на кабинета.

На безпрецедентната среща опита за убийство за първи път коментираха колегите на 43-годишния Иво Стаменов.

„Това е шок. Не можем да приемем такова брутално престъпление”, каза директорът на НАП Галя Димитрова.

Премиерът Бойко Борисов се закани държавата да отмъсти на все още неизвестните извършители и поръчители на покушението.

Според МВР и прокуратурата мотивът за стрелбата категорично не е личен.

„Той е свързан със служебните му задължения и с това, че те са изпълнявани съвестно и правомерно. Това е зловещ сигнал към всички негови колеги и всички, които работят за държавата”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

По всяка вероятност Стаменов е причакан от стрелеца и от още едно лице в паркиран автомобил. След това за секунди бягат. Колата им все още не е открита.

„Не е намерен проектилът или куршумът, това е ловен патрон, който отпред върха му го няма. И оловото се вижда и като е ударен, има много наранявания”, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Още през 2002 г. след серия нападения над данъчни, държавата се закани да им осигури защита.

Очевидно обаче набелязаните преди 15 години мерки не са били осъществени.

Състоянието на Иво Стаменов остава тежко и все още има опасност за живота му.