Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов загуби делото си срещу председателя на ББЦ Николай Бареков. Кандидат-премиерът съди бившия телевизионен водещ, тъй като последният го нарече „тъп” в национален ефир.

Софийският районен съд приема, че Борисов не може да се е почувствал засегнат, защото  няма данни, че е гледал предаването, в което претендира, че Бареков го е обидил.

В жалбата на Борисов се твърди, че на 19 октомври 2013 г. в предаването „Дик OFF” по Нова телевизия, Николай Бареков е отправил сериозна обида към него, като е заявил: „…ми той е тъп, той по принцип е тъп”.

Снимка: БГНЕС


Лидерът на ГЕРБ претендира още, че Бареков го е обявил за  собственик на Нова телевизия и на футболен клуб „Левски”. Според адвокатите на Борисов това представлява явна демонстрация от страна на „г-н Имаме новина” да го компрометира и да унизи честта му.

Борисов претендираше за обезщетение от 10 000 лева, което няма да получи, поне според решението на първата инстанция.

"Възможно е Борисов да е възприел запис на предаването на 20 октомври, но тази дата не е изрично посочена в тъжбата, която определя предмета на делото. Безспорно думата "тъп" е обидна, но тъжителят не е чул лично подсъдимия да я изрича, защото не е бил в студиото, нито я е възприел лично, гледайки предаването на посочената в тъжбата дата, тъй като е бил в самолет на път за България. Поради това, съдът прецени, че не е налице престъпление и оправда Бареков", съобщават от Софийския районен съд.

Заради оправдаването на Бареков, Борисов ще трябва да поеме разноските по делото, възлизащи на 355 лева. 

Бареков коментира решението на съда, който го оправда по делото за обида, заведено от Бойко Борисов. "Изобщо не се радвам, че не съм посочен за виновен. Смятам, че е много лошо водещите политици в България да решават отношенията си в съда. Ако зависи само от мен, бих намерил начин всички тези съдебни дела да бъдат прекратени, но за жалост това не зависи само от едната страна, в случая от мен", каза лидерът на ББЦ.

Борисов води и две дела за клевета срещу Бареков – за това, че лидерът на "България без цензура" казал по време на концерт през ноември 2013 г., че бившият премиер сформирал група, за да го убие, както и за думите му, че е натрупал лично богатство от 4 млрд. лева, които откраднал от българския народ.