Търсете пътя на парите – не знам дали води до определена банка, дали води до определени хора, които не четат какво подписват. Така Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз отговори на въпроса чии интереси обслужва меморандума, който предвижда разполагането на вендинг машини с лекарства. Той отказа да коментира дали става дума за Веселин Марешки.

По-рано от съюза изпратиха до Министерския съвет писмо с искане да обясни как е разрешил вендинг автоматите за лекарства. По думите на Маринов текстът на меморандума никога не е бил обсъждан с тях.

„Леко озадачени сме какво точно представлява този проект“, коментира още той в ефира на „Важното, казано на глас“ по bTV Radio. 

Не е въпросът пациентът да получи една опаковка лекарство, а да го получи със съответната консултация, обясни Маринов и допълни: „За една пандемия започваме да заобикаляме и да рушим основи на цяла структура, което е опасно, и трябва да се попитам кой е заинтересован от това нещо, повтарям кой?“.

От обясненията на Маринов стана ясно, че на практика меморандумът е незаконен, защото в момента е забранено да се продават лекарства в такива автомати извън аптеката.

Според него не може да се говори за безопасност на пациентите при така замислените вендинг машини. Не е ясно кой ще носи отговорност за продажбата, допълни Маринов. По думите му тези вендинг машини няма да се появят в малките села с няколко десетки жители, а ще бъдат в големите градове.

От Българския фармацевтичен съюз се надяват, че „здравият разум ще надделее“ и проектът ще бъде замразен.

„Ако не беше трагично, щеше да бъде смешно“, допълни Маринов.