Започна 18-ото издание на благотворителната капания „Българската Коледа“.

Старт на инициативата даде президентът Румен Радев в Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София. 

„С подкрепата на цялото ни общество, с усилията на лекарите и със своята прозрачност и ефективност благородната инициатива се превърна в институция, която се ползва с огромна обществена подкрепа“, заяви държавният глава. 

Радев подчерта, че именно в най-тежки моменти значението на солидарността нараства и призова да не забравяме нуждаещите се от подкрепа деца.

„Убеден съм, че можем да подадем ръка на децата, за които нуждата от медицинска грижа е неразделна част от техния живот“, посочи президентът. 

По думите на Румен Радев точно тази година е дала достатъчно поводи да разберем колко е важно да бъдем силни заедно в солидарността и отговорността си, да ценим още повече благородния труд на лекарите, да помагаме на най-уязвимите, да не губим надежда за бъдещето.

Именно това са и ценностите, около които „Българската Коледа“ обединява българите през последните 17 години. 

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година, е под наслов „Заедно за децата с хронични заболявания – да превърнем надеждата в реалност“.

Президентът посочи, че новото издание на инициативата започва с надеждата за повече спасени деца, върнати детски усмивки и спокойни български семейства.

Основната цел на „Българската Коледа“ кампания 2020/2021 е да подпомогне подобряването на диагностично–лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение. 

Миналогодишната кампания събра 2,46 млн. лв., с които бяха подпомогнати 500 деца и 15 лечебни заведения от цялата страна.