Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България са твърдо против каквото и да било затягане на противоепидемичните мерки, става ясно от разпространена позиция.

Вчера здравният министър Костадин Ангелов заговори за връщането на някои от мерките срещу коронавируса на локален принцип.

„Повече не заменяме свободата си“, заявява от СЗБ и БАЗ.

„Данните за развитието на пандемията през последните дни са и поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на коронавирус, защото затворени или работещи само от седмица, ние няма как да носим тази вина и отговорност“, посочват организациите.

В съобщението пише още, че остро се противопоставят на всякакви идеи, „прокрадващи се“ сред членовете на НОЩ, РЗИ и МЗ и „всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози“.

„Костадин Ангелов първо обяви как мерките със затварянето на работят, а Европа говори за „българския модел“. Вече обаче се говори за регионални мерки, в които сме споменавани директно, от което нашият опит сочи, че се мисли и за по-драстични рестрикции. И то само седмица, след като бяхме отворени“, посочват от заведенията.

„Нямаме нужда от забрани, а от правила. Измислете ги! Защото забраните в световен и европейски мащаб не работят! Говорим го от една година, здравният министър също го призна“, пише още в съобщението до медиите.

От СЗБ и БАЗ посочват, че няма да приемат нищо друго от вече разписаните мерки и дати. Също така настояват за незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които са били затворени.