Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови България да плати 40 000 евро на семейството на депутата от БСП Борислав Гуцанов заради ареста му в рамките на операция „Медузите”. Решението на ЕСПЧ бе публикувано на сайта на институцията. От него става ясно, че държавата трябва да плати отделно 4000 евро за защитата на Гуцанов.

В решението на съдиите е посочено, че един от мотивите за осъждането на България е нарушаването на презумпцията за невинност от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който раздаваше присъди от сутрешните блокове на телевизиите.

„Медузите” е една от десетките шумни полицейски операции с кодови имена, проведена от МВР на ГЕРБ и завършила безславно. По време на акцията бяха задържани Борислав Гуцанов, тогава председател на Общинския съвет във Варна, варненският бизнесмен Данаил Славов, директорът на "Градски транспорт" в града Пенчо Пенчев и главният счетоводител на общинския превозвач Йоана Кръстева.

Задържането на Гуцанов бе определено като скандално, тъй като в дома му посред нощ нахлуха тежко въоръжени и маскирани полицаи, които разбиха входа на къщата му.

Четиримата задържани получиха по няколко обвинения - организиране и ръководене на престъпна група, умишлена безстопанственост, длъжностни престъпления и сключване на неизгодни сделки.

Прокуратурата твърдеше, че с три сделки за общо 51 рециклирани автобуса през 2003, 2005 и 2007 г. групата е ощетила общинския бюджет. В същото време Цветанов даваше обширни интервюто, в които нито за миг не допусна, че операцията ще се провали в съда.

Самият Гуцанов тогава заяви, че става дума за политическа саморазправа, чрез която ГЕРБ цели да смени мнозинството в общинския съвет с полицейски методи.

Цветанов обаче отговори, че доказателствата са солидни и са подкрепени с информация от "насрещни проверки, извършени с нашите европейски партньори".

В жалбата си семейството на Гуцанов сочи, че акцията им е причинила психологическа травма заради унизително отношение. Претърсването на жилището им, изземването на лични вещи и различни средства за комуникация е нарушение на правото им на неприкосновеност на дома и кореспонденцията им. Борислав Гуцанов в частност добавя, че първоначалното му задържане не е било разпоредено в съответствие с националното законодателство, не е бил изправен своевременно пред съдия, задържан е за прекалено дълъг период, не е разполагал с ефективно средство да оспори законността на задържането си и не може да получи обезщетение за вреди, претърпени по време на лишаването от свобода.

Адвокатът на Гуцанов пред ЕСПЧ коментира пред електронното издание Mediapool, че съдът е уважил всички жалби на семейството.

"Акцентът в решението е поставен върху юридическия и морален аспект на акцията, характерна за "ранния" ГЕРБ. По тъмно в дома на Гуцанови без разумно обяснение нахлуват маскирани антимафиоти с автомати и вземат на мушка с лазерни мерници двете невръстни дъщери и съпругата на Гуцанов – Моника. Можете ли да си представите последствията върху психиката им?", коментира Екимджиев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев предложи присъдената сума да се поеме от Цветанов, който "може да продаде един от апартаментите си като жест към държавата".

ГЕРБ: Съмнително бързо решение

На пресконференция от ГЕРБ намекнаха за съмнителност при взетото от съда решения по казуса – предвид бързината, с която европейските магистрати са се произнесли. Причината – обикновено това отнемало няколко години.

„Има и интересен факт. Обикновено практиката на Европейския съд изисква няколко години при завеждане на едно такова дело. Сега сме свидетели на едно бързо решение. Не искам да коментирам съда, но нека да се запознаем в конкретика с решението. До 2008 г. България беше в топ 5 на страните, получили осъдително решение от Съда в Страсбург по материята, по която Гуцанов е съдил България. Делото е за действията на прокуратурата. Акцията през 2010 г. е ръководена от Окръжна прокуратура Варна, с използване на полицейски сили от ОДМВР Варна. Това, което предприехме ние в нашия мандат, беше да се съобразим с практиката на Съда по правата на човека и да въведем т.нар. стандарт „абсолютна необходимост” при използването на полицейска сила. Това не бе направено с промените от тази година в Закона за ДАНС. Предполагам, че в бъдеще България ще получи още подобни осъдителни решения. Искам да напомня, че цялата операция беше за интересна схема за придобиване на употребявани автобуси и беше извършена с партньорска служба от Франция”, каза Красимир Ципов.