Апелативният специализиран съд остави в ареста бившия екоминистър Нено Димов. Съдът не прие нито един довод на защитата, но прие тези на обвинението, като обясни, че делото е тежко и точно това поражда опасност Димов да извърши друго престъпление.

Въпреки желанието на Нено Димов да не бъде в съдебна зала, на което има право и е изразено с жалба, съдебната охрана го доведе. Съдът отказа да провери кой е нарушил правата на обвиняемия.

Мярката на Димов е подписана с особено мнение на съдията докладчик Даниела Росенова.

„Не споделям, че има опасност Димов да извърши друго престъпление, ако му се наложи по-лека мярка. В този смисъл тази мярка е незаконосъобразна. Не е събрано досега нито едно доказателство, че ако бъде освободен, ще извърши друго престъпление“, коментира Русинова.

Влезлият в правителството от квотата на "Обединени патриоти" Нено Димов е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.

Според прокуратурата Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.