Анита Мейзер получи 3-годишна ефективна присъда по обвинение, че е причинила по непредпазливост смъртта на своя съпруг Николай Димов, както и че е предложила подкуп от 30 хил. евро на длъжностно лице.

Делото срещу Мейзер беше гледано днес в условията на съкратено съдебно следствие, като в съдебната зала тя се призна за виновна. 

Съдът ѝ наложи присъда от 4 години и 6 месеца, която беше намалена с 1/3. Наказанието си Мейзер ще изтърпява при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Тя трябва да плати и обезщетение от 150 хил. лв. на наследниците на Димов.

Присъдата на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

Николай Димов беше открит мъртъв на 14 август.

Според обвинението смъртта е настъпила по време на „експеримент”.

По настояване на съпруга си културист Мейзер вързала с т.нар. „свински опашки” краката, ръцете и врата му. Целта била Димитров да демонстрира силата си, като ги скъса. Демонстрацията трябвало да бъде записана на видео.

В последните си думи тя каза, че със съпруга си имали чудесни взаимоотношения, но понякога той проявявал странни желания, които тя изпълнявала.

„Несправедливо. Не само по размер, а и по начин на изтърпяване, а именно ефективно. Според мен, ако не се касаеше за Анита Мейзер, а се касаеше за някой обикновен и неизвестен човек, наказанието щеше да е съвсем друго", коментира адвокатът на Мейзер Олег Атанасов.

„Считаме, че с тези травми в областта на носа, разкъсването на съединението между носната кост и хрущяла на носа и другите травми по тялото, крайниците на починалото лице, са следствие на умишлено нанесени механични телесни повреди", заяви адвокатът на близките на жертвата Иван Томов.

След края на делото стана ясно, че и двете страни ще обжалват решението.