Почти всяка пета положителна проба за COVID-19 у нас е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. Това каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на работно съвещание при премиера.

"Няма още доказателство, това е само предположение. Дали сме за секвениране тези проби в Националния център по заразни и паразитни болести", поясни той.

„Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, предупреди Мутафчийски.

Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчита се леко покачване на процента на новозаболели. Броят на новохоспитализираните лица е 86, каза от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях, като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър.

Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите.

„Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

„Направихме така, че българските граждани да имат равен достъп и до трите типа ваксини. По време на договарянето никой нямаше как да знае коя ваксина ще получи по-рано разрешително. Даже очакванията бяха тази на „АстраЗенека“ да бъде първа. Тя е много по-лесна за употреба и не изисква никакъв специален хладилен режим. Може да бъде държана в хладилника на всеки общопрактикуващ лекар“, каза доц. Ангел Кунчев.

ВМА, както и други големи болници, готвим пунктове за ваксинация, които да бъдат отворени на двусменен режим до 22 ч., когато започне масовото ваксиниране. Така повече граждани извън работно време ще могат да се ваксинират, поясни Мутафчийски.

„Също така сме в преговори с директори на училища и на детски градини да ги поемем при нас за ваксиниране“, допълни той.