Продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна за над 8 млн. лв. не е ощетила държавата, а процедурата е съгласно правилата. Това се посочва в писмо до медиите от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), цитирано от БТА. В него не се обсъжда конкретният купувач.

Обектът се оказа в ръцете на трима младежи от Стара Загора с минимален трудов опит и фирма с 3 лв. капитал. Още от момента, в който се разбра за сделката, се появиха съмнения, че Ванеса Тодорова, Йордан Йорданов и неговият брат Димитър Йорданов са само подставени лица, чрез които се прикрива истинският собственик. НАП в момента проверява как купувачите са финансирали придобиването на Дипломатическия клуб.

По този повод депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов и Методи Андреев от ГЕРБ отправиха официално запитване към министрите за това дали са продавани имоти и „обособени части” на предприятия под техния надзор, които са в забранителния списък за приватизация.

От приватизационната агенция отговориха, че тя не подлежи на контрол от страна на Министерски съвет и Министерство на икономиката, а на парламента. В писмото специално се уточнява, че обособените части от Агенция „Дипломатически имоти в страната” не са в забранителния списък за приватизация и продажбата на Дипломатическия клуб няма да я декапитализира, защото всички приходи от сделката отиват в сметката на дружеството.

От агенцията подчертават, че приходите от продажбата на обособената част значително надвишават, както балансовата стойност на актива, така и неговата данъчна оценка. Този актив не обслужва дипломатическия корпус, което е основният мотив дружеството да бъде забранено за приватизация, пише в писмото.