541 са случаите на заразени с коронавирус у нас, 19 са за последните 24 часа, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на оперативния щаб.

Има още един починал, над 70-годишен пациент с множество придружаващи заболявания от Пещера. Така смъртните случаи в България стават 21. Лежащите в болница са 210 души.

Увеличението на новите случаи на COVID-19 е с 3,6% повече в сравнение с предишния ден, добави председателят на оперативния щаб.

Няма нови области, в които да е установена заразата, 15 нови случаи има в София, в Благоевград има един, Стара Загора - 1, Хасково - 1, Смолян - 1.

Най-младият заразен е дете на 1 година, а най-възрастният е на 86 години.

30 са заразените от медицинския персонал. Става дума за 17 лекари, 8 медицински сестри и 5 други. От тях 22 са заразени по време на работа, поясни началникът на оперативния щаб.

През изминалото денонощие са изследвани 252 души.

Ген. Мутафчийски потвърди, че около 16 хиляди са изследваните за COVID-19 у нас. 

По думите му България се намира в средната част по направени изследвания. Латвия, Словения, например правят много повече тестове от нас, но има и такива, които правят по-малко, включително държави от региона, каза още той.

С разкриването на нови лаборатории в София, Пловдив и Плевен за тестване на COVID-19 капацитетът за тестване у нас ще се увеличи.

"Разкриването на лаборатории не е достатъчно за броя тестове, все пак трябва да има и тестове достатъчно. Снабдяването с тях е като всички останали лични предпазни средства, те не са някаква друга категория, която се намира ей така лесно", поясни ген. Мутафчийски. 

Страната ни очаква доставка на тестове. Към момента в София са налични 11 хиляди и 400. До края на деня ще очаква да е готова справката за цялата страна.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19