Епидемиологичното проучване във връзка с починалия от антракс 53-годишен мъж продължава, предаде агенция „Фокус”.

До момента са установени 26 контактни лица, като източник на заразата е отглеждана в стопанството на починалия крава, която е заклана от него. От контактните лица са взети проби, които се изследват в момента. Сред контактните има и 6-годишно дете, което е консумирало от месото, но никой няма оплаквания.

По данни на РЗИ-Варна трима души от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от починалото животно. Наденици, приготвени от кравата са яли 15 души от Девня, с. Страшимирово, община Белослав и Варна. Близките на починалия мъж, собственик на заразената крава, са участвали в отглеждането на сградата.

Проверката показва още, че трима души са имали контакт с месо и кожа от умрялата крава. Кожата е продадена в гр. Карнобат на „Коста Каракачанина”, който по време на разпит е отрекъл да е я е купил.

Търсенето на още контактни лица продължава. Здравните власти успокояват, че опасност за населението няма, тъй като са взети всички необходими мерки. Все пак в случай на нужда е създадена организация за приемане на нуждаещи се в Инфекциозната клиника във Варна.