По повод  20-ата годишнина на bTV Новините, репортерите и операторите на редакцията с най-високо доверие в България продължават серията от лекции със студенти по журналистика „Новините отвътре“. С бъдещите си колеги от Американския университет в Благоевград се срещнаха репортерите Теодора Трифонова и Росен Цветков и операторите Добромир Иванов и Петър Джанаваров.

Темата на разговора им беше отразяването на международни събития със специален фокус върху изборите в САЩ, което bTV Новините отрази с преки включвания на два екипа от мястото на събитието.

Теодора Трифонова и операторът Добромир Иванов и Росен Цветков с Петър Джанаваров  се включваха на живо от щабовете на Тръмп и Байдън, от горещите точки, с разказани от първо лице истории, които диктуват дневния ред и с експертен анализ и коментар. Те споделиха в онлайн срещата своя опит и отговаряха на въпросите на студентите от Американския университет в Благоевград за тънкостите при избора на гледни точки, предизвикателствата пред екипите в условия на социална изолация и за клопките на потока от фалшиви новини и алтернативни факти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Смятам, че тази среща беше важна, за да можем да разкажем и посъветваме бъдещи наши колеги как да се справят с морето от фалшива информация, което ни залива сега по време на пандемия, заливаше ни и по време на американските избори, и как да достигат до достоверните източници на информация  и да създават добре проверени новини за нашата аудитория“, сподели Росен Цветков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вече 20 години bTV задава стандартите в телевизионната журналистика и прави най-добрите новини в България. Надявам се да сме успели да вдъхновим тези млади наши колеги от АУ в Благоевград за журналистиката и силно се надявам някой ден те да станат наши колеги тук в редакцията на bTV Новините“, каза Теодора Трифонова.

Срещата се случи на фона резултатите от социологическо проучване на Маркет линкс*, според което близо 44% от зрителите са посочили, че имат най-високо доверие на журналистите на bTV, което ги поставя на първо място сред всички телевизии в България. Редакцията на bTV Новините е считана от 49,6% от всички българи и за най-достоверен източник на международни новини, според данните от проучването.

* Проучването е проведено през октомври 2020 сред 1000 респонденти на възраст 18-54 г.